Đukanović: Obnavlja se ideja Velike Srbije, nema dileme da je iza toga Vučić

Region 17. sep 202122:0254 komentara
N1

Velikosrpski nacionalizam želi da iskoristi geopolitičko preslaganje, bez obzira što je to Balkan već koštalo 150.000 ljudskih života, izjavio je u intervuju televiziji RTL predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Govoreći o destabilizaciji regiona u poslednjih godinu dana, istakao je da je reč o pokušaju da se obnove stare, retrogradne politike izgradnje velikih država na Zapadnom Balkanu i da je lansirana ideja koja je ponuđena kao alternativa devedesetih godina da se naprave velike države, etnički i verski homogene.

„To je tada doživelo slom i plaćano je životima skoro 150.000 ljudi. Sada, verovatno podstaknuti geopolitičkim promenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju sa obnove tu ideju i napadnuta je Crna Gora, jer znamo da nema ‘Velike Srbije’ bez Crne Gore u njenom sastavu“, kazao je Đukanović, prenosi RTCG.

On je naglasio da nema dileme da iza toga stoji državni vrh Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

Nakon što je Srbija izgubila Kosovo, čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni deo da bi se uopšte ideja velike Srbije održavala u životu, smatra Đukanović.

Prema njegovim rečima, Srpska pravoslavna crkva je instrument za realizaciju velikosrpskog nacionalizma.

„Devedesetih godina bilo je više tih instrumenata – JNA, jugoslovenska policija, jugoslovneska služba bezbednosti, carina i zakoni – a danas više toga nema i ostala je samo Srpska pravoslavna crkva koja je pristala da bude instrument velikodržavnog projekta, što se veoma jasno manifestuje u aktualnim problemima u Crnoj Gori“, kazao je Đukanović.

Na pitanje može li doći do ozbiljnih sukoba u Crnoj Gori, Đukanović ocenjuje da se nije jednostavno nositi sa Srbijom, posebno ukoliko znate da iza nje stoji geopolitička sila kao što je Rusija.

Komentari

Vaš komentar