Đukanović: Podržavamo zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope

Region 18. maj 202213:46 12 komentara
LUDOVIC MARIN / AFP

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da su odnosi sa Prištinom odlični i da Crna Gora podržava članstvo Kosova u Savetu Evrope (SE).

Pročitajte još:

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani u Prištini, Đukanović je rekao da posetu vidi kao priliku za jačanje međusobnog poverenja i otvaranje novih prostora za unapređenje saradnje.

Kazao je da sa posebnom pažnjom prati dešavanja na političkoj sceni Kosova i da podržava zahtev Kosova za članstvo u SE.

„Zahvalni smo na činjenici da se Kosovo kreće ka identičnim strateškim ciljevima kao i Crna Gora. Ovo je osnova da jedni druge podržavamo u prevazilaženju izazova na tom putu. Crna Gora je članica NATO-a i na putu smo ka EU. Možemo pomoći jedni drugima u ovoj oblasti“, kazao je on.

Crnogorski predsednik je rekao da prati dešavanja u dijalogu Kosova i Srbije.

„Podržavamo politički dijalog Prištine i Beograda i verujemo da samo politički dijalog može da dovede do rešenja… Složili smo se da je najbolji mogući izbor sistem evropskih vrednosti članstva u EU i NATO. Smatramo da je vreme da se okončaju dileme kada je u pitanju politika proširenja širom Evrope. Mislim da je došlo vreme da Evropa ponovi svoju prvobitnu poruku, a poruka je da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju svoje mesto u Evropskoj uniji“, rekao je Đukanović.

Govoreći o inicijativi „Otvoreni Balkan“, on je rekao da smatra da postoji veoma dobra inicijativa Berlina na tu temu i da sve zemlje regiona aktivno učestvuju u ovoj inicijativi.

„Smatramo da je ‘Otvoreni Balkan’ potekao u trenutku depresije koja je zahvatila zemlje regiona, koje su smatrale da su evropske integracije nemoguće. Mislim da je ovo što se dešava stvorilo dobar momenat za dalju integraciju. Nikome u Berlinu ne pada na pamet da blokira proces integracija“, rekao je on.

Osmani je rekla da bi incijativa „Otvoreni Balkan“ u suštini bilo otvaranje regiona za još veći uticaj Rusije.

Rekla je da je važno da se region zajedno suprotstavi „ruskoj agresiji i njihovim satelitima koji imaju za cilj destabilizaciju Balkana“.

Osmani je zahvalila Đukanoviću na doprinosu narodu Kosova.

„Neophodno je da stanemo rame uz rame protiv ruske agresije i ruskih satelita u regionu, kako bismo održali mir i stabilnost u našem regionu. Sa Crnom Gorom delimo saradnju u nizu oblasti, a posebno u turizmu. Ne smemo zaboraviti izuzetan doprinos koji je Crna Gora dala Kosovu 1999. godine, otvarajući put našim izbeglicama“, rekla je Osmani.

Ocenila je da je Crna Gora odličan primer kako je članstvo u NATO-u poslužilo jačanju stabilnosti.

Tokom zvanične posete Kosovu, Đukanović će danas posetiti opštinu Priština gde će mu gradonačelnik Perparim Rama predati „ključ grada Prištine“, dok će crnogorski predsednik primiti i „Međunarodno priznanje za ljudska prava“, koje mu je prištinski „AAB koledž“ dodelio „zbog pomoći građanima Kosova tokom rata na Kosovu 1999“.

On će na tom koledžu održati i predavanje studentima i profesorima o ulozi Crne Gore kao faktoru stabilnosti u regionu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare