Đukanović: Sumnjam u proevropske ambicije Vučića, politika mu je ista kao 90-ih

Region 15. sep 202209:32 28 komentara
N1

Saradnja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučičem je proteklih godina vrlo redukovana zbog razlika u politikama koje personifikujemo, izjavio je za Radio Slobodna Evropa predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je uveren da će njegova zemlja biti prva naredna članica Evropske unije.

Đukanović je rekao da sumnja u proevropske ambicije Vučića i da o tome javno govori.

„Ako neko promoviše politiku gde bi se država Srbija pojavljivala kao patron nad Srbima u drugim državama, to nije evropska politika. Ta politika nas je devedesetih godina, sećate se, dovela do rata“, naglasio je predsednik Crne Gore.

I tada je Srbija imala želju da zaštiti bosanske Srbe, pa znamo do čega je to dovelo, podsetio je Đukanović i priznao da je i sam bio deo te politike, pa zna ko su bili njeni kreatori.

To su bili ključni ljudi većih država na prostoru bivše Jugoslavije, koji su tada pokušali da promovišu ili da obnove ideju stvaranja tri uvećane države na prostoru Zapadnog Balkana, što se, kako je ukazao, završilo sa 150.000 ljudskih žrtava.

Đukanović je rekao da ne veruje u prečice na putu ka EU, odgovarajući tako na pozive lidera država Zapadnog Balkana, koji su učestali posle ruske invazije na Ukrajinu, da se državama ovog dela Evrope olakša put ka članstvu u EU u strahu da bi mogle potpasti pod negativan ruski uticaj.

„Moj stav je da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da imaju svoje mesto u EU, ali do kojeg će doći nakon bezuslovno realizovanih, kvalitetnih sveobuhvatnih društvenih reformi. Dakle, ne verujem u prečice na putu ka EU“, objasnio je Đukanović.

„Spremni smo da ispunimo uslove, pre svega u oblasti vladavine prava koja je postala ključna tačka pregovaračke agende sa EU. Nakon toga želimo da ostvarimo članstvo u EU i mislimo da bi Crna Gora na bazi do sada učinjenog mogla biti prva sledeća članica EU“, zaključio je Đukanović.