Đukanović u Beču optužio Srbiju i RS da su „zastupnice Rusije“ na Balkanu

Region 08. dec 202215:53 59 komentara
REUTERS/Florion Goga

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Srbiju i Republiku Srpsku da predstavljaju „zastupnike Rusije“ na Balkanu.

Govoreći na panelu u organizaciji Evropskih Socijaldemokrata u Beču, on je rekao da je 2016. godine u Crnoj Gori Rusija pokušala da sprovede državni udar, kako bi je sprečila da se pridruži NATO.

POVEZANE VESTI

Iako nije uspela u tome, Đukanović kaže da je bilo očekivano da se Rusija neće lako pomiriti sa „šamarom koji je dobila od jedne male Crne Gore“.

„I nije se pomirila. Ona je vodila svoj hibridni rat svih ovih godina“, rekao je Đukanović dodajući da su onda nastupili „ruski saradnici iz regiona“.

„Ne zaboravite da je Rusija za te četiri godine instalirala dve svoje baze za vođenje hibridnog rata u regionu, u Srbiji i Republici Srpskoj. To samo slepac ne želi da vidi“, rekao je Đukanović.

On je dodao da je Rusija razvila svoj uticaj u brojnim oblastima, da ima razvijene medijske, obaveštajno-bezbednosne strukture, ali i privredno-energetske strukture i da zloupotrebljava pravoslavnu crkvu u regionu.

„Nije ni čudo da male zemlje kao što je Crna Gora nisu u potpunosti uspele da se odupru takvoj agresiji“, rekao je Đukanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare