Dobio otkaz zbog alkohola, ispostavilo se – za sve kriva salata

Shutterstock

Muškarac koji je radio kao skretničar Hrvatskih železnica iz Zagorja dobio je momentalni otkaz jer je na poslu na Glavnoj železničkoj stanici u Zagrebu naduvao 0,18 promila alkohola.

Reč je o poslu s velikom odgovornošću i nultom tolerancijom na alkohol, prenosi N1 Zagreb.

Otkaz je dobio prošle godine u julu, ali se žalio na odluku pa je sud u utorak presudio da ipak mora da se vrati na posao. Presuda je, doduše, nepravosnažna i Hrvatske železnice mogu na nju da se žale, piše Danica.hr.

Spomenuti muškarac u HŽ-u radi 28 godina i kaže kako na redovnim proverama alkoholisanosti nikad nije naduvao ni promil. Kaže da mu te večeri stepen alkoholisanosti nije utvrđen na zakonit način.

“Naime, nakon sprovedenog alkotestiranja, prisutnost alkohola se nesumnjivo utvrđuje jedino vađenjem krvi ili urina, što nije učinjeno. Ne pijem alkohol jer imam zdravstvenih problema, a te sam večeri jeo salatu začinjenu alkoholnim sirćetom“, rekao je na sudu.

Momentalnom otkazu usprotivio se i sindikat koji je poslodavcu za to odbio da da saglasnost. Sudija je nposletku u sredu prihvatio tužbu muškarca, te naložio HŽ-u da ga vrati na posao i isplati mu 500 evra troškova.

Sledi žalba HŽ infrastrukture.