Dodik: Ako intervenišu oko imovine – proglasićemo nezavisnost Republike Srpske

Region 28. sep 202312:44 16 komentara
Milorad Dodik
N1/F.Z.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će RS proglasiti nezavisnost ako bilo ko interveniše u vezi sa pitanjem imovine tog entiteta BiH, naglašavajući da je to pitanje rešeno Dejtonskim sporazumom.

„Imovina nije crvena već definitivna linija i o tome neće voditi nikakvi razgovori, a u slučaju da bilo ko interveniše po tom pitanju mora biti svestan da sam zakazao sednicu Narodne skupštine na kojoj će biti proglašena nezavisnost“, rekao je Dodik za novinsku agenciju Srna.

Dodao je da Zapad ne bi prihvatio nezavisnost RS, ali da, kako je kazao, ima mnogo zemalja koje danas razumeju poziciju Republike Srpske i smatraju da su „intervencionisti preterali“.

„Pitanje imovine je završena priča, a pokušava se svakodnevno vratiti na dnevni red. Imovina, koja je rešena Dejtonskim mirovnim sporazumom, postala je odjednom problem za vreme Pedija Ešdauna“, naveo je Dodik.

Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine, koji je nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, zabranjeno je raspolaganje državnom imovinom BiH do usvajanja novog zakona na nivou BiH, koji treba da utvrdi koja imovina pripada kojem nivou vlasti.

Dodik je dalje kazao da se „pokušao nametnuti i termin države kada je reč o BiH“, naglašavaući da je BiH država samo u međunarodno-pravnom smislu, ali ne i kada je reč o unutrašnjoj organizaciji.

„U Ustavu je sve rečeno. Tu nema unutrašnjeg suvereniteta, on je na entitetima. To sve stranci hoće da sruše u pokušaju da obezvrede Republiku Srpsku“, ocenio je on.

Predsednik RS još je kazao se „ne može verovati u dobre namere onih koji protivzakonito borave u zemlji“, kao što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

„On je fašističko smeće koje je došlo ovde da nama drži neku vrstu priče“, naveo je Dodik, dodavši da i Mihael Saracin, nemački izaslanik za Zapadni Balkan, koji je nedavno boravio u Republici Srpskoj i BiH, ima „imperijalističke zahteve i koji hoće da potceni, ponizi i vlada“.

Prema njegovim rečima, Nemačka traži da se na Kozari izgradi groblje gde će se premestiti posmrtni ostaci Nemaca koji su poginuli u Drugom svetskom ratu.

„Rekao sam da se to neće uraditi. I ja onda kao nisam dobar momak. Ovde ste došli da ubijate naš narod. Sram vas bilo. Ubijali ste nas u prošlom veku i nikako da odustanete od toga“, kazao je Dodik.

Osim Nemačke, optužio je i Veliku Britaniju i SAD da su protiv Srba, ističući da se to videlo i kroz NATO bombardovanje RS i Srbije i oduzimanje Kosova.

Dodik je ocenio da Bošnjaci „žele da Srbi nestanu sa ovih prostora“.

„Oni znaju da kada nestane Republika Srpska ovde neće biti ni Srba. U BiH postoji realan odnos snaga i zasniva se na tri konstitutivna naroda, na neuspešnoj BiH i svemu onome što BiH predstavlja, a to je imaginacija i pokušava se održati intervencijom međunarodnog faktora“, naveo je on.

Govoreći o optužnici protiv nega, koju je potvrdio Sud BiH zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika, Dodik je rekao da „ne može da veruje sudu u kojem mu muslimani sude“.

Prema njegovim rečima, Sud BiH je nametnula zapadna međunarodna zajednica, dodavši da „suđenje njemu neće biti samo suđenje Miloradu Dodiku, već će biti suđenje i sudu“.

Na kraju je istakao da Srbi „nemaju nikakve potrebe niti želje za ratom i da će sva pitanja biti rešena političkim procesom“.

„Čuvaćemo našu slobodu i zemlju, državu koja se zove Republika Srpska. Ona je međunarodno priznata u određenom ograničenom kapacitetu, nedostaje joj međunarodno priznanje u smislu članice UN, ali to ne mora da bude naša težnja“, rekao je Dodik.