Dodik: Ako Šmit nametne odluku o državnoj imovini, odlučujemo o samostalnosti RS

Region 27. maj 202312:38 50 komentara
ELVIS BARUKCIC / AFP

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da će u slučaju da visoki predstavnik Kristijan Šmit nametne odluku o državnoj imovini RS istog dana održati sednicu Narodne skupštine i doneti odluku o svom budućem statusu.

„To je za nas zid (pitanje državne imovine) i imamo dva puta. Jedan je da nestanemo i prestanemo da postojimo. Drugi je da očuvamo našu autonomnost i samostalnost“, kazao je Dodik.

On je dodao da je o tom pitanju razgovarao u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koga je obavestio da bi to, kako je kazao, bio krah Dejtonskog sporazuma.

„Odgovor je za mene bio ohrabrujući – Republika Srpska neće ostati sama. Isto tako RS nikada neće napustiti Rusiju i želi da razvija odnose sa tom zemljom na najvišem nivou“, naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je strateški partner Rusije, dodavši da je njegova uloga kao predsednika RS da „nikom ne zatvara vrata“.

Dodik je istakao da se Rusija pokazala kao značajan partner RS u očuvanu Dejtonskog sporazuma, posebno u Savetu bezbednosti UN-a, kao i u okviru Saveta za primenu mira u BiH (PIK), gde je „jasno govorila o zloupotrebama visokih predstavnika“.

„RS je internacionalizovala svoj status. Na drugoj strani imate dekadentno ponašanje Zapada, koji promoviše Kristijana Šmita, koji nije formalno izabran za visokog predstavnika“, kazao je on.

Ponovo je optužio američku i britansku ambasadu u BiH da u kontinuitetu deluju protiv RS, naglašavajući da je njihov krajnji cilj da „unište i pokopaju RS do kraja“.

Dodik je ocenio da Britanci ne „pokopavaju“ samo RS, već i Srbiju, optuživši ih da stoje iza poslednjih incidenata na severu Kosova i organizovanju protesta opozicije u Beogradu.

„Mi Srbi ne smemo dočekati novo vreme pod kolonijalnom upravom stranaca. To bi dovelo do nestanka srpskog naroda“, naveo je predsednik RS, dodavši da svet više nije unipolarni, već multipolarni.

Dodik je kazao da će RS „nastaviti da traži prijatelje u svetu“, najavljujući da će krajem godine posetiti Kinu.

Još je istakao da zemlje Zapada odbijaju razgovore s njim i da blokiraju sredstva iz međunafrodnih fondova za RS, nastojeći na taj način da „disciplinuju“ taj bh. entitet.

Prema njegovim rečima, zapadni intervencionizam ne doprinosi stabilnosti BiH, izražavajući nadu da će sadašnje političke strukture u Sarajevu koje su na vlasti to prepoznati i zajedno sa RS raditi na izgradnji normalne BiH.