Dodik ambasadoru: Republika Srpska neće dozvoliti da BiH uvede sankcije Rusiji

Region 10. mar 202315:22 5 komentara
F.Z/N1

Republika Srpska ne menja stav da Bosna i Hercegovina ne treba da uvodi sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, rekao je predsednik tog entiteta BiH Milorad Dodik ruskom ambasadoru u Sarajevu Igoru Kalabuhovu.

Pročitajte još:

Dodik je, kako je saopštio njegov kabinet, ponovio da Republika Srpska „ne menja stav u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji“ i naveo „da se u tom okviru mora uvažavati njena ustavna pozicija“.

On je, kako se navodi, upoznao Kalabuhova sa „pokušajima otimanja imovine Republike Srpske„, rekavši da je to pitanje rešeno Dejtonskim sporazumom i da imovina pripada entitetima.

Republika Srpska je nedavno usvojila Zakon o nepokretnoj imovini, prema kojem sva javna imovina na teritoriji tog entiteta pripada Republici Srpskoj.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit suspendovao je taj zakon, a Ustavni sud BiH ga je stavio van snage do postizanja konačnog rešenja o pitanju državne imovine.

Bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun je 2005. godine doneo Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom, koji će biti na snazi dok u parlamentu BiH ne bude usvojen novi zakon koji će regulisati pitanje državne imovine.

U saopštenju Dodikovog kabineta se navodi da je on informisao ruskog ambasadora i o svim važnim pitanjima za Republiku Srpsku, uključujući razvojne projekte.

Komentari (5)

Vidi sve komentare