Dodik ambasadoru SAD: Ko ste uopšte vi da govorite o imovini

Region 30. dec 202216:00 komentara
N1/arhiva

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je neuobičajeno oštro kritikovao ambasadora SAD u BiH i poručio da je pitanje državne imovine rešeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH i da strani ambasadori nemaju pravo da se mešaju u to.

Pročitajte još:

U saopštenju svog kabineta povodom izjave ambasadora SAD u BiH, Majkla Marfija, da je vlasnik državne imovine jedino država BiH, Dodik je ocenio da ambasador uopšte nema pravo da govori o tome.

„Ko ste uopšte vi da govorite o imovini i još da to tumačite? Pitanje imovine je rešio Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Samo spekulanti kao vi mogli su da kreiraju da to može biti predmet Visokog predstavnika, a i sami znate da to nije, jer je vaša zemlja garant Dejtonskog sporazuma“, napisao je Dodik.

On je ambasadora SAD nazvao „prepotentnim“, navodeći da se „pita kako jednu ozbiljnu zemlju može da ’predstavlja’ jedan spekulant i čovek koji govori neistine“.

„Sećam ga se još iz vremena kad je bio uporni potrčko svojih ranijih šefova. Danas pokušava da glumi nekoga velikog i misli da i dalje živi u vremenu kada je karijeru gradio servilnim podaništvom“, napisao je Dodik.

Dalje je napisao da u BiH ne postoji državna vlada, kako to navodi Marfi, već Savet ministara BiH, dodavši da američki ambasador „svojom lažnom tvrdnjom hoće tako nešto da uspostavi“.

„Ali to se ne tiče vas. To je rešio Ustav BiH. Kad se već nepotrebno mešate u unutrašnje stvari BiH, onda bar poštujte njen Ustav“, naglasio je Dodik i napisao da američki ambasadori „voli da drži predavanja drugima“.

Dodik je ocenio da „samo ovakva BiH može da bude Marfijevo utočište“ jer „da je iole ozbiljna zemlja, davno bi vam dala do znanja da ste preterali i da je najbolje da vaše pregalaštvo nastavite tamo odakle ste došli“.

Predsednik RS je napisao da se RS neće odreći svoje imovine u korist BiH i da to neće promeniti šta god budu uradili američki ambasador, Visoki predstavnik i Ustavni sud.

Komentarišući Marfijevu tvrdnju o ogromnoj korupciji u BiH i medju vodećim političarima, Dodik je kazao da američki ambasador „pokušava da izabranim političarima drži lekcije o tome“, a da istovremeno njegova vlada u BiH „ubacuje 80 miliona dolara raznim protuvama koje zove nevladinim organizacijama, da šire američke vrednosti, koje nisu u interesu ovog naroda“.

„To ne nazivate korupcijom i za vas je normalno da otvoreno finansirate razne podanike koji onda lažu, izmišljaju priče o kriminalu ovde“, napisao je Dodik.

Postavio je pitanje tome zašto se ne objave imena onih kojima je američka vlada uplatila novac, da se, kako je kazao, može proveriti da li je to oporezovano. „Budite sigurni da ćemo mi to ovde proveriti“, dodao je Dodik.

Naveo je da je upoznao mnoge bivše ambasadore i da su „svi oni bivši“, dodavši da će i Marfi „biti bivši“.

„Nemojte ovo smatrati novogodišnjom čestitkom, jer vama neću ništa čestitati“, zaključio je Dodik svoje saopštenje.