Dodik: BiH je loše mesto za Srbe i Republiku Srpsku

Region 02. jul 202215:24 12 komentara
Tanjug/ AP Photo/Darko Vojinovic, File

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Bosna i Hercegovina loše mesto za Srbe i za Republiku Srpsku.

„Mi smo ovde zgurani i zapadni faktori, koji nas je tu zgrurao, nastoji već godinama i decenijama da skrnavi prava Republike Srpske i da joj oduzme ono što joj pripada“, rekao je Dodik danas u Bratuncu.

Prema njegovim rečima, pritom se koriste sva sredstva, poput stvaranja „lažne istorije“.

Povezano:

„Nemoguće je da su muslimani, ili oni koji su im to rekli da urade, skoncentrisali zločine na ovim prostorima na samo tih deset dana 1995. godine“, rekao je Dodik novinarima u Bratuncu, gde se danas obeležava 30 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču.

On je kazao da je „zločin nad muslimanima (u Srebrenici) zaista bio veliki“, dodavši da se kao žrtve u Srebrenici ubrajaju i Bošnjaci koji su na tom području stradali, ne samo u julu 1995. godine, već i u prethodnim ratnim godinama.

„To govori o prevari, koja je potpuno vidljiva“, ocenio je Dodik.

S druge strane, dodao je, stradanje Srba na tom području, njih više od 3.200, uopšte se ne priznaje kao činjenica, zbog čega pravosudne institucije BiH nisu procesuirale osobe odgovorne za zločine nad Srbima na području srednjeg Podrinja i Birča.