Dodik: BiH propali projekt, najbolje da se razdvojimo na civilizovan način

Region 23. jan 202213:3040 komentara
Milorad Dodik
N1/arhiva

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je u intervjuu za španski El Mundo da je "BiH propali projekt" i da je najbolje rešenje za tu državu da se Bošnjaci, Srbi i Hrvati "razdvoje na civilizovan način".

Povezane vesti

„BiH neće moći da opstane zbog istog razloga zbog kojeg nije opstala Jugoslavija. U BiH postoje tri naroda. Dva od njih, Hrvati i Srbi, jako su nezadovoljni. Muslimani žele da stvore unitarnu državu u kojoj bi oni bili dominantan narod“, izjavio je Dodik.

„Naša politika nije usmerena na secesiju. Govorimo o drugačijoj mogućnosti, zasnovanoj na proceni da BiH neće biti uspešna kao država. Bude li tako najbolje je razdvojiti se na civilizovan način“, dodao je.

Naglasio je da Srbi neće „početi rat kako bi se otcepili“, ali je ponovio je da je najbolje razdvojiti se „ako se ne može živeti zajedno“.

Istakao je da Srbi „brane politički proces“ prema postizanju tog cilja i da su priče o mogućem ratu „besmislene“.

Rekao je i da BiH postoji kao država jedino zbog pritiska međunarodne zajednice.

BiH – eksperiment stranaca

„To je eksperiment stranaca“, naglasio je Dodik.

„Prvo što predlažem jeste da stranci prestanu da upravljaju ovom zemljom, jer je ona jedina kolonija koja trenutno postoji u Evropi. Neka nas puste da pronađemo konsenzus, ako je moguće“, izjavio je.

Dodik smatra da evropski visoki predstavnik Kristijan Šmit nema pravo da uvodi zakon u BiH.

„Na izborima pre tri godine sam osvojio najviše glasova, puno više nego dvojica mojih kolega iz Predsedništva zajedno. I sada dođe taj Nemac i kaže da se budućnost BiH neće konstituisati s Dodikom. Šta on misli, ko je on?“, rekao je.

„BiH je jedan propali projekt (…). BiH se nalazi pred teškom krizom. Nije ta kriza nastala sada, ona je oduvek tu. BiH je sinonim za krizu“, zaključio je.

Komentari

Vaš komentar