Dodik: Bilo kakav intervencionizam u BiH izaziva novi korak ka samostalnosti RS

Region 21. nov 202212:34 2 komentara
Milorad Dodik
N1/arhiva

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bilo kakav međunarodni intervencionizam u Bosni i Hercegovini izaziva novi korak ka samostalnosti Republike Srpske.

Dodik je za novinsku agenciju Srna rekao da Republika Srpska neće poštovati nijednu odluku Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, već da će svaka Šmitova odluka biti „korak ka samostalnosti RS“.

Povezane vesti

On je, povodom godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, naveo da će zajedno sa predsedavajućom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović utvrditi politike koje će „jačati Republiku Srpsku“.

Vršilac dužnosti predsednika opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević izjavio je da SDS „politički stvorila i u Dejtonu sačuvala Republiku Srpsku“.

„Sada, SDS mora pokazati da Republika Srpska može i mora drugačije. Branimo RS, napadnimo kriminal i korupcju“, naglasio je Miličević.

On je naveo da je pre 27 godina potpisivanje Dejtonskog sporazuma dočekao na ratištu, dodavši da se borci nekadašnje Vojske RS nisu borili i ginuli da ih „pljačkaju i da im prete, ni oni iz vana, a pogotovo ne iznutra“.

„Nismo se borili da nas ponižavaju, da budemo siromašni i da na kraju odlazimo iz Republike Srpske izgubljenog ljudskog dostojanstva i pognute glave“, ocenio je Miličević.

Po njegovim rečima, nacionalni interes RS je očuvanje Dejtonskog sporazuma, kao i ekonomsko jačanje RS, što podrazumeva borbu protiv kriminala i korupcije.

„Predvodićemo srpsko jedinstvo po svim važnim pitanjima za napredak Republike Srpske, uz podršku Srbije kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma“, naglasio je Miličević.

Komentari (2)

Vidi sve komentare