Dodik: Dan srpskog jedinstva nije praznik samo RS i Srbije, već svih Srba

Region 14. sep 202118:52 15 komentara
N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave nije samo praznik Republike Srpske (RS) i Srbije, već svih Srba, gde god oni žive.

Povezane vesti:

Dodik je rekao da dan nacionalnog jedinstva „treba da odrazi potrebu za okupljanjem oko velikih ideja i vrednosti koje Srbi kao narod baštine, od istorije, jezika, pisma, krsne slave i svega onoga što čini specifikum srpske zajednice, gde god ona bila“.

„Zato su se RS i Srbija dogovorile da 15. septembra obeležavaju ovaj datum i već sutra naši parlamenti će prvi put doneti identičan zakon o zaštiti ćirilice, manifestujući tako priču o našem jedinstvu“, naglasio je on.

Građani RS su pozvani da 15. septembra na svoje domove istaknu srpske trobojke.

U Banjaluci će u utorak biti održana Svečana akademija, a centralna manifestacija je u sredu u Beogradu.

Svečanoj akademiji će, između ostalih, prisustvovati predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević.

Vlade Srbije i RS odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra, na dan kada je pre 103 godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front.