Dodik: Duh Dejtona oživeo, borićemo se da se RS vrate nadležnosti

Region 20. okt 202119:104 komentara
F.Z/N1

Srpski član Predsedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je, pošto je Republika Srpska usvojila zakon kojim će se ponovo uspostaviti Agencije za lekove RS, da je "duh Dejtona oživeo, naglašavajući da neće popustiti u nameri da se Republici Srpskoj vrate njene nadležnosti, a da će istovremeno nastaviti da se bori za mir. Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit upozorio je da usvajanje zakona kojim se formira Agencija za lekove Republike Srpske predstavlja ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcionisanja Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH.

Dodik je kazao da je važno što je Republika Srpska usvojila zakon kojim će se ponovo uspostaviti Agencija za lekove RS.

Povezane vesti

„Važno je da smo usvojili zakon. Moram da kažem da to nije ništa novo, mi smo imali svoju agenciju. To je nešto što smo već probali i videli da je dobro, ali zbog pritisaka, obećanja za ulazak u EU se to promenilo“, rekao je Dodik novinarima, nakon što je parlament RS usvojio zakon.

Najavio je da će do 28. oktobra biti pripremljena sva potrebna dokumentacija.

Komentarišući upozorenja Visokog predstavnika u BiH Kristjana Šmita da se na taj način ozbiljno ugožavaju i osporavaju nadležnosti Agencije za lekove BiH, koja je jedina ovlašćena da reguliše nabavku lekova i medicinske opreme u BiH, Dodik je kazao da za njega Visoki predstavnik u BiH ne postoji.

„Ovaj što se zove Šmit je počeo da piše neka saopštenja. Ovo ne postoji… Da ima pravde i odgovornosti neko bi već proterao čoveka odavde, jer se lažno predstavlja“, kazao je Dodik.

Dodao je da je „duh Dejtona oživeo“, naglašavajući da neće popustiti u nameri da se Republici Srpskoj vrate njene nadležnosti, a da će istovremeno nastaviti da se bori za mir.

„Bićemo odlučni, nastavćemo ono što činimo. RS nema nameru da s bilo kakvim bezbednosnim snagama ulazi u Federaciju BiH ili bilo gde. Nastavljamo se boriti za mir, ekonomiju“, naveo je Dodik.

Upravo je Dodik 2009. godine, u to vreme premijer RS, zajedno sa tadašnjim predsedavajućim Saveta ministara BiH Nikolom Špirićem, potpisao saglasnost za formiranje Agencije za lekove BiH.

Govoreći o današnjoj smeni glavne državne tužiteljke Gordane Tadić, Dodik je kazao da je ona „smenjena glasovima muslimana“, koji su tako glasali „pod direktnom instrukcijom Stranke demokratske akcije (SDA)“.

Komentari

Vaš komentar