Dodik i ambasador Rusije u BiH: Kancelariju Visokog predstavnika pregazilo vreme

Region 03. jun 202116:096 komentara
Srna

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov saglasili su se u Istočnom Sarajevu da je Kancelariju Visokog predstavnika (OHR) u BiH pregazilo vreme i da predstavlja klasičan anahronizam.

Povezane vesti

Dodik i Kalabuhov, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH, razmenili su mišljenja u vezi sa poslednjim odlukama Saveta za implementaciju mira i pokušajem „nezakonitog imenovanja Visokog predstavnika“.

„Kalabuhov je istakao da je vreme da o BiH odlučuju domaći političari i predstavnici konstitutivnih naroda, a ne međunarodna zajednica“, navodi se u saopštenju.

Ruski ambasador u BiH je ponovio da njegova zemlja neće podržati imenovanje Kristijana Šmita za novog Visokog predstavnika, jer Rusija jasno zagovara okončanje mandata OHR-a koji je „anahroni instrument međunarodne zajednice“.

Dodik je, dodaje se, naglasio da sama činjenica da se ne može obezbediti međunarodni konsenzus za imenovanje Visokog predstavnika govori da on i ne treba da postoji.

Srpski član Predsedništva BiH ponovio je da se Republika Srpska zalaže za konsenzus i poštovanje Dejtonskog sporazuma, odnosno međunarodnog prava, kao i da svako nametanje bilo kakvih rešenja samo degradira BiH.

Upravni odbor Saveta za primenu mira je 27. maja, bez saglasnosti Rusije, imenovao Nemca Kristijana Šmita za novog Visokog predstavnika u BiH, a prethodno je ostavku na tu funkciju podneo Austrijanac Valentin Incko, koji je poslednjih 12 godina obavljao tu funkciju.

Komentari

Vaš komentar