Dodik imenovao Tegeltiju za savetnika: Moći će bar informativno da se uključi

Region 26. feb 202115:06 0 komentara
Milan Tegeltija
N1 Sarajevo

Bivši predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH Milan Tegeltija imenovan je za savetnika srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika za pravosudni sistem.

Dodik je tu informaciju potvrdio na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci posle sednice Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD,) čiji je predsednik.

Dodik je naveo da će se Tegeltija baviti pravosudnim temama, odnosno savetovati ga o pitanjima vezanim za pravosudni sistem.

„Koliko znam, sinoć je napisano rešenje. On će se baviti pitanjima u vezi sa pravosuđem BiH. Verujem da je iz spekulativnih razloga izbačen iz VSTS“, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da će Tegeltija, kao njegov savetnik, „imati mogućnost da se na neki način, bar informativno, uključi i obaveštava ga o tim temama“.

„VSTS je ostao bez pozicija za Srbe. Priprema se neka nakaradna postavka u pravosuđu“, rekao je Dodik.

Tegeltija je nedavno podneo ostavku na mesto predsednika VSTS, nakon što je obelodanjeno više afera u kojima se dovodio u vezu sa korupcijom i primanjem mita.

Zakon o ispitivanju imovine

Dodik je rekao da je Izvršni komitet SNSD-a utvrdio predlog Zakona o ispitivanju porekla imovine koji će biti upućen svim strankama u parlamentu RS, kako onima koje su u vlasti, tako i opozicionim partijama.

„Verujemo da će sve partije, i vladajuće i opozicione, razmotriti predlog ovog zakona, uputiti sugestije i predloge da se dalje zajedno dogovaramo o konačnom rešenju“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, taj zakon se bazira na zakonu koji je ranije usvojen u Srbiji, sa specifičnostima koje se odnose na RS.

Godinama ranije opozicija je predlagala usvajanje Zakona o ispitivanju porekla imovine, ali je SNSD uvek odbijao donošenje tog zakona, tvrdeći da je nepotreban jer postoje zakonska rešenja koja regulišu to pitanje.

Dodik je naveo da je Izvršni komitet SNSD razmatrao i političku situaciju u RS i BiH, navodeći da je u BiH složena situacija, što potvrđuje i činjenica da tri godine posle opštih izbora nije formirana Vlada Federacije BiH.

Sednici su prisustvovali i potpredsednici SNSD-a Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nebojša Radmanović i Igor Radojičić, te generalni sekretar stranke Luka Petrović.

Osim njih, prisustvovali su i članovi Izvršnog komiteta SNSD-a Nada Tešanović, Denis Šulić, Slavko Mitrović i Zoran Tegeltija.