Dodik: Ispravna politika je neutralnost u rusko-ukrajinskom sukobu

Region 25. jan 202312:049 komentara
Izvor: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je neutralnost u rusko-ukrajinskom sukobu, neuvođenje sankcija Rusiji i nesvrstavanje sa Zapadom protiv bilo koga ispravna politika koju treba voditi u sadašnjim okolnostima.

Dodik je rekao da na sukob u Ukrajini gleda kao na rat dva naroda bliska Srbima, ocenivši da je „podvala“ Zapada koncepcija da „ko bude vladao Evroazijom – vladaće i svetom“, zbog čega žele da svi budu u opštem napadu na Rusiju.

„Kao predsednik moram da razmišljam na drugačiji način. Ono što je dominantno u našim odnosima je to da nismo imali nijedan problem sa Rusima“, klazao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS).

On je dodao da Rusija kao globalna sila ostaje strukturisana u okviru UN, ostaje članica Saveta bezbednosti, naglašavajući da bi uvodjenjem sankcija Rusiji putem BiH RS došla u poziciju „trajnog gubitka prijatelja“.

Govoreći o tome da li će mu zahtevi evroparlamentaraca da mu članice EU uvedu sankcije umanjiti pregovaračke pozicije, Dodik je rekao da u BiH neće biti donet nijedan zakon niti propis koji odudara od Ustava BiH i interesa Srpske.

„Tu sada neki mali Milorad Dodik smeta, jer on neće da uvede sankcije Rusiji“, rekao je Dodik.

Komentari

Vaš komentar