Dodik: Kristijan Šmit neće biti izabran za novog visokog predstavnika

Region 26. mar 202120:027 komentara
N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je nedavno doneta rezolucija skupštine Republike Srpske doprinela tome da Nemac Kristijan Šmit neće biti izabran za novog visokog predstavnika.

Dodik je, kako je preneo RTRS, rekao da mu je saopšteno da će, iako ne može govoriti u ime ambasade Rusije, sadašnja struktura OHR-a ostati, i da se Rusija zalaže za ukidanje OHR-a.

Istakao je da se Evropska unija i SAD pozivaju na vladavinu prava, a da na ovom pitanju krše pravo i zakone, imenujući visoke predstavnike na ovakav način.

Ponovio je da su svi dosadašnji visoki predstavnici, osim Karla Bilta, bili imenovani protivzakonito na insistiranje SAD i EU, jer je po dejtonskim procedurama predvidjeno da mora postojati saglasnost entiteta, odnosno Republike Srpske, te da bez toga imenovanje visokog predstavnika ne može biti potvrdjeno na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Narodna skupština RS nedavno je usvojila rezoluciju u kojoj se traži ukidanje mandata OHR, i da je za imenovanje novog visokog predstavnika potrebna saglasnost entiteta.

Zvanično ne postoje informacije da Šmit neće biti novi visoki predstavnik.

I u slučaju da ne bude imenovan, OHR neće biti ukinut, već će mandat visokog predstavnika nastaviti da obavlja Valentin Incko.

Komentari

Vaš komentar