Dodik: Mirna razgradnja BiH treba da se desi što pre

Region 04. sep 202116:06 > 16:4821 komentara
N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ostaje pri tome da mirna razgradnja Bosne i Hercegovine treba da se desi što pre.

Dodik je rekao da ne veruje u mogućnost novog rata u BiH, dodavši da Republika Srpska „ima potencijal da odbrani svoju samostalnost od onih što nešto prete iz Sarajeva“.

„Mi nećemo učiniti nijedan potez da destabilizujemo i dovedemo do bilo kakvog sukoba. Nikoga nećemo napadati, mi izvan entitetskih linija nećemo nikoga dirati, ako neko dođe ne prostor RS, mi ćemo se braniti i u to ne treba niko da sumnja“, kazao je srpski član Predsedništva BiH u Garavcima, gde je prisustvovao obeležavanju stradanja srpskog naroda od ustaša tokom Drugog svetskog rata.

Prema njegovim rečima, razlaz je jedini način za miran život na ovim prostorima.

„Da se Republika Srpska proglasi nezavisnom državom, naravno da Bošnjaci, muslimani imaju svoju državu BiH, a Hrvati da imaju Herceg Bosnu“, kazao je Dodik.

Komentarišući izjave predsednika Srpske demokratske stranke Mirka Šarovića da je protiv raspakivanja Dejtona i ideje o mirnoj disoluciji u BiH, jer bi to bio put nestanka RS, Dodik je kazao da Šarović ima izbor i može da „pređe u federalno Sarajevo i tamo bude građanin, za šta se i zalaže“.

„Zamislite da to kaže predsednik partije, koja je u jednom trenutku bila pokret srpskog naroda za nezavisnost Srpske i partije koja je 1992. godine izglasala samostalnost te Republike. Sada lider te partije kaže da nije za to“, ocenio je on.

Šarović: Izmišljajte unutrašnje i spoljne neprijatelje, umesto da rešavate aktuelne probleme

Predsednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović izjavio je da su mir i ekonomski proseritet Republike Srpske njena najbolja odbrana.

„Avantura slepih nas sve vodi u stranputicu. Posebno ako budemo srljali, čekaće nas mnogi oni unutar i van zemlje, koji Republici Srpskoj ne žele dobro. Samo ludi i naivni ne znaju šta će nam tražiti u novom političkom dogovoru“, kazao je Šarović.

Komentarišući izjave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, da je „Dejtonski sporazum mrtav i da je potreban novi politički dogovor za BiH“, kao i da opozicija u RS obacuje takve Dodikove ideje po nalogu centara moći sa Zapada, predsednik SDS-a je kazao da je to „lupanje i izvrtanje činjenica i zamajavanje naroda“.

„Po starom receptu izmišljajte unutrašnje i spoljne neprijatelje, umesto da rešavate aktuelne probleme za koje ste u dobroj meri sami krivi. Ili mislite da je i za to kriva opozicije u Republici Srpskoj“, kazao je Šarović.

Prema njegovim rečima, nikada ne treba zaboraviti da rat u BiH „može da plane zbog jedne međe ili jedne kuće“.

„I sad se našli vi, nejaki, u iznurenoj Republici Srpskoj, bez mnogo prijatelja i medjunarodne podrške, da Dejton proglasite mrtvim i da tražite i pravite novi politički dogovor za BiH i to, zamislite, uz posredovanje, ni manje ni više, nego turskog predsednika (Redžepa Tajipa) Erdogana“, istakao je Šarović.

Dodao je da je njegov jedini komentar da je sve to nenormalno. Šarović je dalje rekao da je za mir u BiH, pretočen u Dejtonski mirovni sporazum, živote dalo više od 24 hiljade boraca Vojske Republike Srpske.

„Uz ogromne napore i uticaj najvećih svetskih sila i autoriteta, teškom mukom došli smo do takvog mirovnog sporazuma. Zato čuvajmo, ne rasturajmo i ne urušavajmo ono što kao Republiku Srpsku imamo“, istakao je predsednik SDS-a.

Komentari

Vaš komentar