Dodik najavio – RS povlači saglasnost o oružanim snagama, Komšić kaže – ne može

Region 28. sep 202109:59 22 komentara
Srna

Srpski član Predsedništva BiH Milorada Dodika najavio je da će biti povučene saglasnosti Republike Srpske na sporazume o formiranju Oružanih snaga BiH i Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS). "To je krivično delo pobune", kazao je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da će biti povučene saglasnosti Republike Srpske na sporazume o formiranju Oružanih snaga BiH i Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS).

„To je krivično delo pobune“, kazao je Komšić.

Prema njegovim rečima, bez parlamenta BiH ne može se povući odluka o formiranju OS BiH i VSTS.

„Ne može se u Narodnoj skupštini Republike Srpske ništa povući, jer su sve te institucije formirane pošto je većina u parlamentu BiH, uključujući i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izglasala njihovo formiranje“, naveo je Komšić.

Dodik je ranije izjavio da se proteklih dana popisuje sve ono što su uradili Visoki predstavnici ili kroz sporazume i davanja saglasnosti za formiranje tih institucija na državnom nivou.

„Mi ćemo povući naše saglasnosti na sporazume o vojsci i VSTS“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da postoji želja da se predloži, a o čemu će se ovih dana i odlučivati, da se kroz „rušenje“ zakona o vojsci u roku od nekoliko meseci formira vojska Republike Srpske.