Dodik: Ne prihvatamo imenovanje Šmita, niti bilo kakve njegove ingerencije

Region 30. maj 202114:3226 komentara
RTRS

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne prihvata imenovanje nemačkog diplomate Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije.

Dodik je rekao da je Savet za sprovođenje mira blefirajući nešto navodno imenovao, ocenivši da je reč o neproceduralnom imenovanju na bazi ignorisanja.

Povezane vesti

„Ta persona koju su oni navodno imenovali za svog visokog predstavnika neće biti prihvatljiva i Republika Srpska neće prihvatiti ime, niti bilo kakve njegove ingerencije“, rekao je Dodik za Srnu.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH je pozvao javnost da ne prihvati imenovanje Šmita, jer on nije formalno ni imenovan.

„Vi koji ste samozvani i koji blefirate ponovo hoćete da nam nametnete priču o nekom visokom predstavniku, krijući se da je to Nemac iza koga bi navodno trebalo da stoji Nemačka, a mi treba da se prepadnemo i kažemo O.K. Nije O.K. nije u redu, niste u pravu, lažete, blefirate i petljate“, rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska neće da pristane na takvo blefiranje i blamažu međunarodnog faktora, jer oni nisu imali pravo da imenuju visokog predstavnika.

„Nema ni Saveta bezbednosti u pogledu donošenja relevantne rezolucije kako su to oni sami rekli. Sve je to rađeno na jedan sumnjiv način, kao što je i BiH sumnjiva. To je samo dokaz da BiH ne treba da postoji kao zemlja“, rekao je Dodik.

On je ocenio da na jedan arogantan, nepošten, kriminalan način pokušavaju da izvrgnu ruglu mređunarodno pravo i Aneks 10 Dejtonskog sporazuma i da navodno imenuju nekoga koji bi došao u ime njih da nešto radi.

„Taj neko može da radi u ime njih, a što se tiče nas neće da radi“, rekao je Dodik.

On je ocenio da je ovo najbolji dokaz da međunarodna zajednice ne veruje u BiH.

„Ovo nije imenovani visoki predstavnik i molim našu javnost da to tako tretira“, rekao je Dodik i poručio da je na ovom imenovanju pala priča predstavnika međunarodne zajednice o vladavini prava.

U javnom diskursu već se koristi termin imenovan, kaže Dodik i dodaje da Šmit nije imenovan.

„To je pokušaj imenovanja, to je blef `ako prođe prođe`“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, oni moraju da se suoče sa činjenicom da je Narodna skupština Republike Srpske donela zaključke koji su veoma precizni i jasni.

„Naravno da možemo da razgovaramo o novom visokom predstavniku pod uslovom da se poštuje procedura za njegov izbor i imenovanje. Ukoliko to ne bude, naravno da nećemo prihvatiti ni jedno drugo sumnjivo imenovanje, pa ni ovo koje su oni pokušali da naprave“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, oni uporno krše međunarodno pravo i ne mogu da se pozivaju na vladavinu prava.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je ranije u Banjaluci da je neprihvatljiv način na koji je imenovan novi Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Prema njenim rečima, strane potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma treba da budu saglasne o imenovanju Visokog predstavnika, a da se ono potom potvrđuje u Savetu bezbednosti UN.

„Samo je jedno imenovanje bilo u skladu sa tim (prvi Visoki predstavnik Karl Bilt), sve ostalo su trikovi. Sve to pokazuje nedoslednost i licemerje međunarodne zajednice. Mi ne možemo prihvatiti ovako imenovanje i to je jasna poruka današnjeg sastanka“, kazala je predsednica RS 28. maja, posle sastanka sa predsednicima stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj.

Komentari

Vaš komentar