Dodik: Nećemo sprovoditi Šmitove nametnute odluke

Region 22. jul 202214:117 komentara
Srna

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Sarajevu da neće sprovoditi odluke Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, navodeći da one nemaju težinu, jer nemački diplomata nema legalitet.

„On nije legalan i njegove odluke nemaju težinu. To što neki jednom podržavaju njegove odluke, a drugi put ne, govori dovoljno“, rekao je Dodik novinarima posle sastanka članova Predsedništva BiH sa poslanikom Bundestaga Peterom Bejerom.

Pročitajte još

Posle sastanka sa Bejerom, izvestiocem nemačke opozicione stranke Hrišćansko-demokratska unija (CDU) za BiH, Dodik je kazao da druga dva člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, „deluju sinhronizovano kada je u pitanju sprovođenje bošnjačke politike“.

„Ja sam izneo svoj stav o BiH. Ili će BiH biti ustavna ili je neće biti. To što pokušavaju nešto preko Šmita ne znači ništa“, naveo je Dodik.

Političari iz Republike Srpske osporavaju legitimitet Šmita kao Visokog predstavnika u BiH, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

Dodik je rekao i da se „deset i više godina razgovara o izbornom zakonu“, a da je sada „to propalo“.

„Sada bi to nešto neko nametao. Visoki predstavnik nije nadležan da nameće rešenja. Sad sam pričao sa ovim nemačkim poslanikom, koji je inače advokat. Pitao sam ga da li poznaje termin vladavina prava. Samo se zarumeneo“, naveo je Dodik.

Komentarišući odluku bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka, koji je pre tačno godinu dana nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, Dodik je kazao da „ono što je ranije mislio o Srebrenici misli i danas“.

„Bio je zločin, nikakva politička kvalifikacija genocida ne može se upotrebiti. Bio sam u Izraelu pre nekoliko dana i razgovarao sa stručnjacima, koji imaju stav da tamo nije bio genocid. Krajnji rezultat Inckove odluke je da je u BiH izgubljeno međusobno poverenje“, dodao je Dodik.

Komentari

Vaš komentar