Dodik: Nemamo nameru da nepokretnu imovinu delimo sa BiH

Region 27. dec 202215:13 komentara
N1/arhiva

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je pitanje nepokretne imovine rešeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom i da RS nema nameru da tu imovinu deli sa Bosnom i Hercegovinom. "Pitanje imovine je rešeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom i nemamo nameru da tu imovinu delimo sa BiH niti nam se ona može oteti antidejtonskim nasiljem i protivustavnim odlukama Ustavnog suda", napisao je Dodik na Tviteru.

Prema njegovim rečima, u tome „nikada neće uspeti nijedan sud, pa ni ovaj njihov koji nije naš“, aludirajući na Ustavni sud BiH.

On je naveo da podržava Narodnu skupštinu RS u donošenju zakona o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti, koji, kako je rekao, nije ni protivustavan niti u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Narodna skupština RS danas bi trebalo ponovno da usvaji Zakon o nepokretnoj imovini.

Ustavni sud BiH je 22. septembra po zahtevu šest delegata Doma naroda BiH utvrdio je da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja se odnosi na nepokretnu imovinu.

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit je suspendovao zakon o nepokretnoj imovini, koji je Narodna skupština RS ranije usvojila.