Dodik o sankcijama Velike Britanije: Smešna odluka, tamo nisam bio 10 godina

Region 11. apr 202215:02 > 17:24 14 komentara

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je na sednici Narodne skupštine Republike Srpske da je Velika Britanija njemu i predsednici Srpske Željki Cvijanović uvela sankcije, navodeći da je to smešno.

„Nisam tamo bio deset godina“, rekao je Dodik, komentarišući tu odluku.

Potom je pročitao ostatak saopštenja britanske Vlade.

„Možda će ovo obradovati (potpredsednika PDP Igora) Crnatka“, rekao je Dodik.

Povezane vesti:

On je naveo da će nastaviti Bošnjake da zove muslimanima, sve dok Srbe u Republici Srpskoj budu zvali bosanskim Srbima.

„Vama je uvredljivo da vas zovemo muslimanima, a ne smeta vam kada nas zovu bosanskim Srbima“, kazao je Dodik.

Džaferović: Opravdane sankcije Dodiku i Cvijanović

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da su opravdane sankcije koje je Velika Britanija uvela Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

„Ujedinjeno Kraljevstvo je jedan od svedoka Dejtonskog sporazuma i članica Saveta za primenu mira, te je nužno da reaguje kada se Dejtonski sporazum potkopava, a to upravo rade vlasti Republike Srpske“, ocenio je Džaferović.

Prema njegovim rečima, nizom neustavnih zakona, odluka i zaključaka vlasti RS su izvršile udar na Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove primene.

„Time je ozbiljno ugrožena stabilnost i uzdrman je mir u BiH, što je naročito zabrinjavajuće, s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, kao i činjenicu da vlasti RS predvodjene Dodikom podržavaju tu agresiju“, istakao je Džaferović.

On je pozvao države članice Evropske unije da uvedu sankcije vlastima Republike Srpske, ocenivši da „evropska bezbednost i stabilnost, koju Dodik potkopava, mora biti iznad unutrašnjih nesporazuma u EU“.

„Ukoliko nije moguće iznaći konsenzus o tom pitanju, EU ne sme biti talac jedne od članica, te ostale države treba da uvedu sankcije Dodiku i onima koji ga slede“, zaključio je Džaferović.

Komšić: Sankcije – jasna poruka Velike Britanije

Sankcije Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog pokušaja nezakonitog i protivustavnog otimanja državnih nadležnosti od strane entiteta RS, jasna su poruka koja govori šta vlasti Velike Britanije misle o antidržavnim aktivnostima političara iz RS, kaže hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić.