Dodik očekuje da će tokom februara RS krenuti sa opštom imunizacijom

Region 06. feb 202109:32 > 09:36
N1

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da očekuje da će tokom februara Republika Srpska dobiti dovoljno vakcina da može krenuti sa opštom vakcinacijom koja će biti dobrovoljna i besplatna.

„Vakcina nije obavezna, primiće je samo oni koji to žele i biće besplatna za građane, bez obzira na to što je Vlada Republike Srpske odvojila 15,6 miliona evra za njihovu nabavku“, rekao je Dodik.

Govoreći o nabavci vakcine protiv virusa korona, Dodik je istakao da su svi uloženi napori do sada obezbedili samo da iz Rusije krene vakcina za Republiku Srpsku.

On je rekao da je nedopustivo da vakcine zbog procedura danima budu na carinama i dodao da svi moraju brže da rade.

POVEZANE VESTI

Dodik je podsetio da je BiH među prvima potpisala predugovor za nabavku vakcina u programu „Kovaks“, ali da to ne važi danas u svetu.

Dodik kaže da Republika Srpska koristi svoje pozicije i veze da obezbedi vakcinu iz Rusije i Kine, te da ne može da govori kada će stići one naručene kroz program „Kovaks“.

„Ne osećam se nimalo odgovornim. Ne želim bilo kome da se pravdam. Sve pretpostavke za nabavku vakcine smo ispunili, počevši od toga da smo na vrijeme obezbijedili novac koji je u ovakvim okolnostima veoma teško odvojiti“, rekao je on.

Dodik je napomenuo da Republika Srpska danas ima višemesečne zalihe sve potrebne zaštitne opreme za borbu sa virusom korona.

Osvrćući se na nedavno lečenje od virusa korona u banjalučkom Univerzitetskom kliničkom centru (UKC), Dodik je rekao da se tada dodatno uverio da Republika Srpska i Banjaluka imaju izuzetne lekare koji ništa ne prepuštaju slučaju, te da svaki pacijent koji dođe u kovid odeljenje bude brzo i detaljno pregledan i adekvatno zbrinut.

On je dodao da je za njega i njemu drage ljude period borbe sa kovidom-19 predstavljao teško vreme, ali da se relativno brzo vratio radnim obavezama.

Dodik je savetovao svima da poštuju epidemiološke mere jer se tako čuvaju od virusa korona.

„Javite se lekarima pri prvim simptomima i nemojte oklevati jer vas to može dovesti u tešku i traumatičnu situaciju“, rekao je Dodik.

On je napomenuo da nikome nije ugodno ući u kovid odeljenja i videti teške bolesnike, te je izrazio žaljenje što su mnogi ljudi bili žrtve te strašne bolesti, uključujući bivšeg gradonačelnika Bijeljine Miću Mićića.

Komentari

Vaš komentar