Dodik: Očekujem dogovor oko zakona koji su korak napred na putu ka EU

Region 27. feb 202411:18 13 komentara
N1

Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je uoči današnjeg sastanka lidera vladajuće koalicije na državnom nivou u Mostaru da očekuje da biti postignuti dogovori, koji predstavljaju korak napred u zakonodavnom procesu i na putu ka Evropskoj uniji.

„Očekujem da nađemo način. Izgovora je bilo i previše. Očekujem da će želja da se učini dobro za sve narode biti jača od želje da se učini loše drugima. Republika Srpska posvećena je dijalogu i kompromisu. Sve što smo uradili u poslednjih godinu dana, uradili smo tako što smo poštovali ustavne nadležnosti“, napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Lideri SNSD-a, HDZ BiH i probosanske koalicije „Trojka“ trebalo bi da dogovore usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa, Zakona o sudovima BiH, kao i da se izjasne u vezi sa tehničkim izmenama Izbornog zakona BiH, kako bi te izmene ne bi nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Dodik smatra da su okolnosti van BiH uslovljavale da se ne naprave pozitivni pomaci.

„Odlazim u Mostar uveren da imamo i ljudsku i političku zrelost da interese naša tri naroda stavimo ispred tuđih geopolitičkih interesa“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, geopolitička situacija je složena, a narodi na Balkanu, koji imaju „snažna istorijskih sećanja, uvek su podložni uticajima koji ih dovode do toga da podnose žrtve na oltaru tuđih interesa“.

„Verujem da je zajednički interes svih nas da branimo našu demokratiju i interes naših naroda koji su nas birali“, istakao je je Dodik.

Dodao je da RS neće pristati na nametanja odluka spolja.

„Republika Srpska zato ima snažno i odlučno liderstvo. Zasnovano u istoriji i mentalitetu velikog naroda kakvi su Srbi. Mi znamo da je tajna sreće sloboda, a da je tajna slobode hrabrost. A hrabrost je u demokratiji ništa drugo do služiti svom narodu, a ne strancima i tuđim interesima“, zaključio je Dodik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare