Dodik: Odluka SAD o uvođenju sankcija je besmislena

Region 05. jan 202218:25 7 komentara
Shutterstock

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je odluka SAD o uvođenju sankcija njemu i banjalučkoj Alternativnoj televiziji (STV) "toliko besmislena" da ne zna kako bi je komentarisao.

„Možda je prvo što pada u oči vreme kada se ova odluka saopštava, dakle u predvečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. Istorijski smo kao narod napadani baš na velike praznike i znam da oni koji stoje iza ove odluke to znaju“, kazao je Dodik za novinsku agenciju Srna.

On je kazao da je „zemlja, koja se diči ljudskim pravima i slobodom medija sankcionisala upravo medij“.

„Ako to nije napad na slobodu izražavanja i na slobodnu reč, ne znam onda šta je“, rekao je Dodik.

On je rekao da je „opet kažnjen, a da ne zna zbog čega“.

„Prvi put su rekli da kršim Dejton, bez navođenja čime sam prekršio Dejtonski mirovni sporazum. Sada mi se, kako čujem, na teret stavlja i korupcija, a da se protiv mene ni u BiH niti bilo gde u svetu ne vodi krivični postupak za korupciju“, kazao je Dodik.

Dodik tvrdi da ničim nije doveo u pitanje ustavni poredak u BiH niti njenu stabilnost, dodavši da ostaje nejasno šta su kreatori ovih sankcija imali na umu kada su odlučili da ga opet kazne.

„Ovo su sankcije koje je izlobiralo nekoliko američkih službenika, koji ne dele viziju BiH kakvu ja imam i kakva je potpisana 1995. Ako misle da će me ovako disciplinovati grdno se varaju. Ja tek sada dobijam novi motiv da se borim za prava koja nam se otimaju 26 godina“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, odluka SAD da ga opet sankcionišu došla je uoči obeležavanja 30 godina postojanja Republike Srpske što bi, kako je naveo, trebalo da ga pokoleba u borbi za prava Republike Srpske.

„Bojim se da je sve što su uradili malo da bi me zaustavili, jer ja nisam biran da bih zastupao američke, već interese naroda Republike Srpske. Dok god se budem bavio ovim poslom tako će biti“, kazao je Dodik.

Komentari (7)

Vidi sve komentare