Dodik: Pandemija pokazala ranjivost civilizacije i potrebu za solidarnošću

Region 09. feb 202112:09 2 komentara
N1

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je prošla godina u kojoj je svet pogodila pandemija koronavirusa pokazala svu ranjivost civilizacije, ali i potrebu veće solidarnosti medju narodima.

„Samo ujedinjeni možemo da se izborimo sa svim izazovima, koje nam je donela pandemija izazvana korona virusom“, kazao je Dodik u obraćanju na onlajn samtu zvaničnika Kine i 17 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope (17 plus 1).

On je podržao koncept promocije izgradnje „društva zajedničke budućnosti čovečanstva“, koji je predložio kineski predsednik Si Djinping, kao i predložen koncept razvoja multilateralizma, koji za konačni cilj imaju stvaranje trajnog mira, univerzalne bezbednosti i zajedničkog prosperiteta.

Dodik je kazao da okvir saradnje Кine i zemalja Centralne i Istočne Evrope omogućava da te zemlje „kroz otvoren, koordinisan i inovativan pristup prevazidju brojne poteškoće sa kojima se suočavaju“.

Govorio je i o infrastrukturnim projektima koje je BiH, odnosno RS, realizovala sa kineskim partnerima.

Istakao je izgradnju Termoelektrane Stanari kao prvi projekat u kome je iskorišten specijalni kredit u sklopu mehanizma saradnje „17 plus 1“, koji je dodelila Кineska razvojna banka.

„Termoelektrana Stanari značajno je doprinela razvoju naše ekonomije i postala je uspešan primer saradnje sa Кinom. Ovaj projekat može poslužiti i kao model dobre prakse u okviru mehanizma ’17 plus 1′“, rekao je Dodik, prenela je banjalučka ATV.

Na skupu učestvuju i predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Češke Miloš Zeman, Crne Gore Milo Djukanović, Severne Makedonije Stevo Pendarovski, te hrvatski premijer Andrej Plenković.

Ukupan obim trgovine Kine sa 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope dostigao je 103,15 milijardi dolara u 2020. godini, čime je prvi put premašena cifra od 100 milijardi dolara, podaci su kineskog Ministarstva trgovine.

Komentari (2)

Vidi sve komentare