Dodik: Poništićemo Ešdaunov zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom

Region 24. nov 202115:09 komentara
N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će Republika Srpska staviti van snage zakon o zabrani raspolaganja imovinom, koji je nametnuo nekadašnji Visoki predstavnik Pedi Ešdaun, i da će državnu imovinu na teritoriji tog entiteta knjižiti kao imovinu Republike Srpske.

Pročitajte još:

Dodik je kazao da država BiH nema šta da odlučuje o imovini entiteta.

„Mi ćemo 10. decembra doneti odluku da stavimo van snage Ešdaunov zakon o zabrani raspolaganja imovinom i stavićemo obavezu da se ta imovina uvede kao imovina Republike Srpske“, rekao je on novinarima u Sarajevu.

Dodik je naglasio da isto pravo priznaje i Federaciji BiH, dodavši da ne pristaje na to da se državna imovina knjiži na Bosnu i Hercegovinu, jer bi to, kako je ocenio, bilo rušenje Ustava.

„Sada sam predložio da dva entiteta i Brčko distrikt naprave sporazum i potvrde saglasnost da imovina koja se nalazi na prostoru jednog entiteta pripada tom entitetu, onom drugom drugo, distrikt pripada Brčko distriktu i eto, to je rešenje“, istakao je srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, pravo na imovinu pripada entitetima, dok je Ustavni sud BiH svojim odlukama, prenoseći to pravo na državu, „oskrnavio Ustav uzimajući pravo da odluči o tome šta je meritorno“.

„To je apsolutno neprihvatljivo“, rekao je Dodik.

On je naveo da je priča o imovini deo strategije koja vodi ka centralizaciji i unitarizaciji BiH.

„Parlamentarna skupština BiH se ne zove slučajno baš tako, to nije klasičan parlament i ne može on odlučivati o tome. BiH nema pravo na imovinu“, rekao je Dodik i ponovio za njega ne postoje ni OHR ni Visoki predstavnik.