Dodik prognozira da će za života videti nezavisnu RS

Region 27. jul 202210:17 11 komentara
Milorad Dodik
N1/arhiva

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prognozirao je da će još za njegovog života Republika Srpska postati samostalna država, rekavši da su se okolnosti promenile pa će proces secesije od BiH moći da se ubrza.

„Ja ću (nezavisnost RS) gledati sigurno. Procesi se ubrzavaju i ovo što se događa u Sarajevu govori da muslimanski politički zahtevi nisu više tako bjanko rešivi. Neki drugi prodiru i oni će dovesti do neke nove strukture“, kazao je Dodik u intervjuu za televiziju Una.

Kazao je da BiH ne može opstati jer o tome nema unutrašnjeg dogovora tri naroda, što otvara put otcepljenju RS. Podršku za svoje tvrdnje našao je i u protestima protiv visokog predstavnika Kristijana Šmita, organizovanim ove nedelje u Sarajevu zbog najavljenih izmena izbornog zakona.

Dodik je rekao da je to pokušaj rušenja ustava na ulici, iako je istakao da lično ne podržava bilo kakvu meru koju bi nametnuo visoki predstavnik jer ne priznaje njegov legitimitet.

Srpski član Predsedništva BiH je najavio da će se uskoro sastati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom za kojeg je ponovo imao samo reči hvale.

„Priznajem da sam otišao kod Vladimira Putina iz nekog svog zdravog razuma i ići ću ponovo u septembru. Svaki put kao i ovaj poslednji, Putin je rekao da podržava dejtonski mirovni sporazum i međunarodno pravo, ali i da poštuje i podržava teritorijalni integritet BiH. Ali ovi zapadnjaci ne poštuju teritorijalni integritet BiH, nego hoće da naprave unitarnu, centralizovanu zemlju koja ne može da funkcioniše“, rekao je Dodik.

On je uveren da će suvereno pobediti na izborima u oktobru, kada će se takmičiti za poziciju predsednika RS.

Komentari (11)

Vidi sve komentare