Dodik protiv svih: Eskobar može narediti likvidaciju, Šmit je „luzer“

Region 17. jan 202215:23 > 19:2315 komentara

Milorad Dodik, lider SNSD-a, kazao je kako će "predstavnici Republike Srpske ići na sednice državnih institucija samo kada je to u interesu RS". Naveo je i to kako će tražiti "način da se otklone razlozi zbog kojih srpski predstavnici ne učestvuju u radu sednica i institucija". Dodikovo obraćanje dolazi nakon sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji mu je poručio kako predstavnici RS treba da se vrate u institucije BiH. Ponovo je uputio niz kritika i uvreda na račun visokog predstavnika, ali ovaj put i na račun Gabrijela Eskobara, kazavši kako zna da on ima potencijal da naredi nečiju likvidaciju.

“Nije malo ako predsednik Srbije kaže da moli ovu strukturu da o tome razmisli”, rekao je Dodik.

Najavio je izmene i dopune zakona koje će omogućiti njihov povratak u institucije i najavio da će o tome razgovarati sa svim faktorima.

„Tek kada se te prepreke otklone onda možemo razmatrati, ali ne verujem da će biti pomaka“, rekao je Dodik.

Rekao je kako su spremni da podrže dogovore o izmenama Izbornog zakona ukoliko to dogovore Hrvati i Bošnjaci (koje je ponovo nazvao muslimanima uprkos tome što su Bošnjaci ustavna kategorija), ali na način i da njima bude odgovaralo, misleći na strukturu Doma naroda FBiH i PSBiH, odnosno izbor delagat iz FBiH.

Ponovio je kako nastavljaju s politikom prenosa nadležnosti i istakao da ne idu ka aktivnostima koje će ugroziti teritorijalni integeritet BiH.

„Pojavljivali su se ovde lažni Šćepani pre, Šmit jedan od njih“

Ponovo se osvrnuo na visokog predstavnika Kristijana Šmita kazavši kako će se uvek baviti njima. Nije poštedeo ni Gabrijela Eskobara, pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za region kao ni opoziciju iz RS.

“Videli smo i ovoga što se lažno naziva visokim predstavnikom kako plačljivim tonom ovih dana nešto govori. Eto vidite da sam interesantan, Dodik me pominje – kaže. Pominjem jer je apsolutno abnormalna, luda situacija u kojoj građanin druge države dolazi ovdje i lažno se predstavlja. (…) Oni smatraju da u BiH žive ludaci čim mogu poslati nekoga tako neartikulisanog i nema legitimitet. (…) Na ovim prostorima bilo je situacija gde su se pojavljivali lažni Šćepani i on će tako ostati zapamaćen u istoriji”, rekao je.

Šmita je nazvao “luzerom” te rekao da je za Nemačku velika sramota što ga je poslala i podržala.

Istakao je kako bi Inckov zakon možda i prihvatili da su je uvršteno i to da se kažnjava izgovaranje da je “RS genocidna tvorevina”.

Kazao je kako će prisustvovati sednicama Predsedništva BiH, ali da će odlučivati onako kako odlučuje inače.

“Sankcije koje su uvedene, ne predstavljaju ni za koga, pa ni za mene sjajnu situaciju. Jasno mi je da politike uvažavanja RS ne prolaze kod njih”, rekao je Dodik kazavši ponovo kako Amerikanci podržavaju Bošnjake.

“Eskobar ima potencijal da naredi nečiju likvidaciju”

Osvrnuo se i na Gabrijela Eskobara. Za Erika Nelsona je rekao da laže i izneo niz tvrdnji o kupovini nekretnina i uzimanju para njega i američkih zvaničnika u Crnoj Gori i BiH.

„Poznajem onog Eskobara lično. Mislim da ima potencijal i da naredi da se neko likvidira. U svakom slučaju to ne mora da nas brine (…) Kada sam ga pitao zašto se krši Ustav, rekao je ‘da, možda to jeste u skladu s Ustavom, ali nije s politikama. To ne smijemo dozvoliti“, rekao je Dodik.

Komentari

Vaš komentar