Dodik raspustio Gradski odbor SNSD u Banjaluci

Region 06. feb 202117:31 > 17:336 komentara
Milorad Dodik
N1

Predsednik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je raspustio Gradski odbor SNSD Banjaluke i za novog, privremenog predsednika GO imenovao Vladu Đajića, direktora Univzitetsko-kliničkog centra RS.

Dodik, koji je i član Predsedništva BIH, rekao je da je Đajićeva dužnost da rekonstruiše Gradski odbor i pripremi ga za opšte izbore 2022. godine, na kojima očekuje najmanje 40 odsto glasova.

Naveo je da se na to odlučio jer je na lokalnim izborima novembra prošle godine kandidat SNSD za gradonačelnika Igor Radojičić izgubio od opozicionog kandidata (PDP) Draška Stanivukovića.

Dodik je rekao da Radojičić ostaje potpredsednik SNSD, ali da je „odlučio da malo pauzira svoj angažman“.

SNSD je posle 22 godine izgubio mesto prvog čoveka Banjaluke, koja je od rata devedesetih do sada važila kao najjače uporište te stranke.

Dodik je ocenio da je posle novembarskih izbora „vidimo opštu harangu i napade koji dolaze na sve ono što smo ili što mi radimo. Postoji potpuno izokrenuta situacija, napravljena tako da oni koji su izborni gubitnici, kao SDS i PDP, sebe proglašavaju kao neku buduću vlast u Republici Srpskoj“, rekao je on.

Ako izaberu novog visokog predstavnika, reći ćemo mu da nije poželjan

Milorad Dodik je izjavio da, ukoliko bude izabran novi visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, to predstavlja nastavak pravnog nasilja.

„Republika Srpska, u skladu sa Aneksom X, nije pitana oko toga i smatram da je to nelegitiman predlog. Ako bude imenovan novi visoki predstavnik, reći ćemo mu da nije poželjan i da nećemo da sarađujemo s njim. Ako kaže RS treba vratiti vojsku, sudstvo, indirektne poreze hoćemo razgovarati, a o svemu drugom nećemo. Može da dođe ko god hoće“, izjavio je Dodik.

Početkom ove godine pojavile su se informacije da bi trenutnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini austrijskog diplomatu Valentina Incka, koji ovu funkciju obnaša od 1. marta 2009. godine, mogao da zameni neko drugi, podseća Radio slobodna Evropa.

Nemačka federalna vlada je 20. januara 2021. potvrdila zvaničnu kandidaturu Kristijana Šmita (63) za poziciju novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Komentari

Vaš komentar