Dodik: Razgovaraćemo o molbi Vučića za povratak u institucije BiH

Region 14. jan 202220:4212 komentara
Milorad Dodik
Izvor: REUTERS/Antonio Bronic

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će politički akteri u Republici Srpskoj razgovarati o molbi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se predstavnici Srba vrate u institucije BiH.

Dodik, lider najveće stranke u Republici Srpskoj, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, rekao je za RTS da je odluka o povratku srpskih predstavnika u državne institucije BiH na parlamentu tog entiteta koji će se okupiti početkom februara.

„Briga koju pokazuje predsednik Vučić za nas je važna i mi razumemo kontekst u kojem je to izrečeno. Razgovaraću u Banjaluci sa partnerima iz vlasti i sa opozicijom. Vučić je takođe izrazio želju da se vidi i sa drugim akterima u Republici Srpskoj i da razgovara o tome. To će biti narednih dana“, kazao je Dodik, koji se u Beogradu sastao sa predsednikm Srbije.

Kabinet predsednika Srbije saopštio je posle sastanka da je Vučić zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH i da na najbolji način štite interese srpskog naroda i Republike Srpske.

Dodik je rekao i da je BiH „velika nevolja i retrogradna ideja“ i ponovio da rukovodstvo Republike Srpske traži jedino da se poštuje Ustav BiH, odnosno Dejtonski sporazum kojim je 1995. godine okončan rat.

„Ključno pitanje je kako Srbi ne mogu da dobiju ono što smo već dobili i što piše u Dejtonskom sporazumu. Precizno piše da BiH pripada samo ono što je izričito dato BiH, a da ono što nije izričito dato pripada entitetima. Ono što je nama dato sada se skrnavi kroz odluke o šumama i zemljištu i mnogo čemu drugom“, kazao je.

Naveo je da „ne oseća odgovornost“ što je izostao deo pomoći Evropske unije BiH, navodeći da je „sva pomoć koja dolazi iz EU uvek uslovljena i politički motivisana“.

„Nismo mi ti koji to zaustavljamo, ali smatramo da je ključno da se BiH vrati ustavnom sistemu i da bude eliminisan paraustavni sistem koji sada postoji. Samo tražimo da sve bude po Ustavu BiH, ali sve češće čujemo od stranaca da treba da se sprovode politike koje idu ka centralizaciji. Nemamo pravo da se ponašamo suprotno Ustavu BiH“, dodao je.

Povodom kritika zbog načina na koji je u nedelju u Banjaluci obeležen Dan Republike Srpske, 9. januar, Dodik je rekao da je „indikativno da smeta sve što je legalno i regularno kao što su policijske snage“.

„Njih boli činjenica da je 30.000 ljudi neorganizovano izašlo na ulicu da bude deo manifestacije, a zanemaruju poziv na mobilizaciju zelenih beretki (u Bužimu). Nastavićemo da slavimo Dan Republike Srpske“, naveo je Dodik.

Dodik se suočio sa brojnim kritikama zbog proslave Dana Republike Srpske u nedelju, kada su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS u maskirnim uniformama između ostalog pevali „Srba ima kao lista, nema više komunista. Za krst, za krst, Nemanjića, za slavu, za slavu, Obilića“.

Komentari

Vaš komentar