Dodik: Republika Srpska će doneti odluke ako Incko upotrebi bonska ovlašćenja

Region 12. maj 202115:14 > 15:308 komentara
Izvor: N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata izjavio je da će Republika Srpska doneti svoje odluke ukoliko Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko upotrebi "bonska ovlašćenja" u vezi sa odlukom Narodne skupštine RS da odbaci njegov ultimatum o poništenju odlikovanja osuđenima za ratne zločine.

„Tada mu neće pomoći ni Borel. Neka obavesti koga hoće“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, odgovarajući na pitanje očekuje li sankcije EU zbog toga što nije ispunjen zahtev Visokog predstavnika.

Pročitajte još

Dodik je naveo da su bonska ovlašćenja Visokog predstavnika nezakonita, dodavši da je institucija Visokog predstavnika uvedena Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, prema kome je i RS potpisnica sporazuma.

„Dakle, on je odgovorna strana i nama u Srpskoj. Ali, on se nameće iznad nas. Ako pokuša da upotrebi bilo kakva svoja ovlašćenja, koja nikada nisu bila zakonita, to će biti trenutak kada će RS doneti svoje odluke, a tada mu neće pomoći ni Borel, pa neka izvoli“, istakao je on.

Dodik je naveo da je na sednici parlamenta RS u utorak rečeno da reč samoopredeljenje postoji u Ustavu RS i u konvencijama koje su njegov sastavni deo.

Prema njegovim rečima, to je naglašeno i u zaključcima zasedanja, odnosno da se prihvata informacija koja je okvir za izradu platforme za pregovore Republike Srpske i Federacije BiH.

Narodna skupština RS usaglasila je u utorak zaključke kojima se odbacuje zahtev Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da entitetski parlament poništi odlikovanja dodeljena osobama koje su osuđene za ratne zločine, među kojima su članovi nekadašnjeg najvišeg vrha RS – Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik.

Incko je dao rok parlamentu RS da do kraja aprila poništi ta odlikovanja.

On je izjavio u utorak da mu je žao što taj rok nije poštovan, kao i da će o odluci Narodne skupštine RS obavestiti visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela.

Velika Britanija razmatra uvođenje sankcija Dodiku

Velika Britanija razmatra mogućnost uvođenja sankcija srpskom članu Predsedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku zbog ugrožavanja stabilnosti BiH.“Trenutna retorika vezana za ‘mirni razlaz’ u BiH je zaista pretnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Velika Britanija je to jasno rekla i na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, saopšteno je iz amabasade Velike Britanije u BiH za sarajevski portal politicki.ba.

Sankcije bi se, kako je navedeno, primenile „kako za one koji ugrožavaju stabilnost, tako i za one koji su uključeni u tešku korupciju“.

„Velika Britanija može nametnuti zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za osobe čije aktivnosti podrivaju ili su pretnja suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom statusu ili ustavnom poretku BiH“, istaknuto je iz britanske ambasade.

Još je navedeno da po novom režimu sankcija za borbu protiv korupcije na globalnom nivou Velike Britanije, zvanični London može sprovesti zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za one koji su uključeni u tešku korupciju širom sveta.

Iz ambasade Velike Britanije je naglašeno da će sankcije biti aktivirane „ako i kada procene da će biti najefikasnije, na osnovu dokaza, kako bi zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“, kao i da će biti usmerene i na one koji su odgovorni za „tešku korupciju“.

 

Komentari

Vaš komentar