Dodik: RS spremna da višak električne energije ustupi Mađarskoj i Srbiji

Region 09. nov 202219:11 14 komentara
Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Novoizabrani predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ima viška električne energije i da je spremna da je ustupi Mađarskoj i Srbiji, ako to bude potrebno.

„Republika Srpska je jedna od retkih u regionu Balkana koja ima nešto viška proizvedene električne energije. Mi proizvodimo negde oko 35 odsto viškova kada imamo pun pogon naših elektrana. To bi sigurno mogli da šaljemo i Srbiji i Mađarskoj, ako je to potrebno“, rekao je Dodik u intervjuu za Televiziju Mađarske, prenela je RTRS.

S druge strane, naveo je on, RS putem lanaca snabdevanja Mađarske i Srbije može da koristi i obezbedjuje naftu i naftne derivate.

„U razmeni energetski raspoloživih kapaciteta sa Mađarskom i Srbijom, Republika Srpska vidi put ka samostalnosti“, naglasio je Dodik.

Predlog mađarskog premijera Viktora Orbana o osnivanju „energetske solidarne zajednice“ podrazumeva međusobno razmenjivanje resursa – Republika Srpska bi Srbiji i Mađarskoj ustupila električnu energiju, a zauzvrat dobila naftne derivate, navela je RTRS.

Komentari (14)

Vidi sve komentare