Dodik: Rusija spremna da izgradi gasovod i dve elektrane u Republici Srpskoj

Region 24. sep 202214:53 22 komentara
Mikhail Klimentyev/Sputnik/ AFP (arhiva)

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Rusija spremna da investira i izgradi gasovod i dve elektrane u Republici Srpskoj, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

„Oni su doneli sve njihove odluke na najvišem nivou. Ono što je ovde kočnica je prolazak ispod Drine, koji se potpuno nerazumno sprečava od strane muslimanskog Sarajeva i muslimana. Verujem da ćemo naći načina da to pitanje rešimo“, rekao je Dodik, govoreći o poslednjem susretu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Povezane vesti

Dodik je poručio da će Republika Srpska morati da počne da vodi računa i da se istim njihovim aršinima meri i odnos Republike Srpske prema Federaciji BiH i ako ne može drugačije, da se na taj način pokuša doći do rešenja.

„Važno je da to počnemo činiti što je pre moguće“, rekao je Dodik i naglasio je da je ovaj sastanak sa Putinom jedan od najkorisnijih koje su imali, kao i da je jedna od tema bila i energetska situacija.

Mi u Republici Srpskoj imamo sreće da imamo dovoljno električne energije, ali nam je potrebna garancija da dobijemo za gas u onoj količini koju mi koristimo i za naftu. Time bi mogli da rešimo našu neizviesnost, ocenio je Dodik.

On je naveo da je dobio određene garancije za to da će se naći način da Republika Srpska dobije dovoljno potrebne količine i da će to biti, što se tiče gasa, u okviru dosadašnje cene.

„To znači da je to negde 460-480 evra, zavisno od transportnih usluga, za razliku od Evrope, koja plaća od 2.000 do 3.000, a verovatno će na zimu biti daleko više“, smatra Dodik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare