Dodik: Skupština RS jedina ima pravo da odlučuje o entitetskoj imovini

Region 29. dec 202214:10 3 komentara
N1

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je da Narodna skupština RS jedina ima pravo da odlučuje o imovini tog entiteta Bosne i Hercegovine, što oštro negiraju političari u Sarajevu.

Dodik je na Tviteru naveo da „negodovanja u Sarajevu ne mogu da izmene Ustav BiH i Dejtonski sporazum, kojima je to pitanje rešeno“ i ponovio da stav Republike Srpske o imovini neće biti izmenjen.

„Što se tiče (probosanske koalicije) ‘Osmorke’, mi ostajemo na principima potpisanog sporazuma“, kazao je Dodik, misleći na dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH.

Narodna skupština Republike Srpske sinoć je po hitnom postupku usvojila Zakon o nepokretnoj imovini, koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Usvajanje Zakona je izazvalo oštre reakcije političara u Sarajevu, a reagovala je i američka ambasada u BiH, navodeći da je zakonsko regulisanje državne imovine isključivo u nadležnosti institucija BiH.

To je drugi put da parlament Republike Srpske usvaja Zakon o nepokretnoj imovini. Ranije usvojeni zakon suspendovao je Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, a potom ga je Ustavni sud BiH u septembru proglasio neustavnim.

Komentari (3)

Vidi sve komentare