Dodik: Skupština RS odbaciće zahtev Incka o poništenju odlikovanja Karadžiću

Region 05. feb 202120:324 komentara
Milorad Dodik
N1

Srpski član Predsedištva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Skupština Republike Srpske odbaciti zahtev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se ponište odlikovanja bivšim visokim zvaničnicima RS Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, osuđenim za ratne zločine.

Dodik je ocenio da je Incko „izjavom o kolektivnoj odgovornosti Srba, pokazao da mrzi srpski narod“, dodavši da su Srbi „posebno osetljivi na ultimatume“.

„Austrijanci su i ranije postavljali ultimatume i znamo kako su prošli. Tim ultimatumima su pravili ogromne štete srpskom narodu. Izgubili smo 35 odsto svog stanovništva i 50 odsto vojno sposobnog. Ali su Austrijanci ostali bez države. Nestala je Austrougarska. Јa to i kroz ovu prizmu gledam, iako se on sad ovome smeje“, rekao je Dodik za Radio-televiziju RS (RTRS).

Ocenivši da visoki predstavnik smatra „da može uplašiti Srbe“ i da je to njegov osvetnički čin, Dodik je naveo da je već obavio konsultacije sa predstavnicima pojedinih poslaničkih klubova i da zna da će parlament RS odbaciti zahtev visokog predstavnika.

Incko je dao rok do kraja avgusta da Narodna skupština RS poništi odlikovanja koja je dodelila Karadžiću, Biljani Plavšić i Krajišniku.

Mediji iz Federacije odgovorni za lažne navode o ikoni

Govoreći o aferi „ikona“ iz Luganska, Dodik je optužio političko Sarajevo i medije iz Federacije BiH da su „odgovorni za lažne navode da je ikona koja je poklonjena ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, ukradena“.

On i dalje tvrdi da ikonu, za koju Ukrajina tvrdi da je njeno kulturno blago, ta zemlja nikada nije potraživala, kao ni Interpol.

Prema njegovim rečima, svi problemi u vezi ikone nisu uticali na odnose Republike Srpske i Rusije.

Govoreći o odnosima s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, on je naveo da su oni izuzetno dobri, što kako je naveo, potvrdjuju i mnogi zajednički projekti.

Komentari

Vaš komentar