Dodik: Srbi trajno nezadovoljni položajem u BiH

Region 15. nov 202121:2217 komentara
Izvor: FoNet/Božana Pavlica

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da ta zemlja predstavlja neuspeh Zapada i da su Srbi trajno nezadovoljni položajem u njoj.

„Mi smo trajno nezadovoljni položajem u BiH. Mi smo rekli da ćemo povući saglasnost na ukidanje vojske Republike Srpske, koja je ranije isforsirana primenom političke sile. Reći ćemo: imamo šest meseci, možemo se dogovoriti, prepolovite brojčano vojsku BiH, prepolovite troškove, ali vojna imovina mora da bude rešena, a ne da bude blokirana već 20 godina“, rekao je Dodik za RTS.

Dodik, lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Republici Srpskoj, kazao je da se „nastavlja satanizacija“ Srba i njihovih vođa, usmerena na smanjivanje ingerencija tom entitetu BiH.

Naveo je da je društvo BiH „duboko podeljeno“ i da ta zemlja ni u čemu ne može da se poredi sa Jugoslavijom.

„Niti je BiH ozbiljna zemlja kao što je bila Jugoslavija, niti je zajednička zemlja kao što je to bila Jugoslavija, niti ima zajedničku vojsku, dodao je.

Komentarišući izjavu ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković da on blokira mir i napredak u BiH i da „gradi berlinski zid na entiteskim granicama“, Dodik je rekao da bi bilo odlično da je „samo jedna osoba problem“.

„Ja bih voleo da sam tako moćan i da mogu sve sam da radim, ali nisam sam. Jesam ja eksponiran, ali iza tog stava da su razgradili Dejtonski sporazum stoji znatna većina našeg stanovništva u Republici Srpskoj“, naveo je Dodik.

O odnosu Srba i Hrvata Dodik kaže da bi „objektivno trebalo početi sa gradnjom boljih odnosa“, jer sada ima malo otvorenih pitanja između ta dva naroda, ako se ostavi po starni istorija sa dosta međusobnih zločina.

Dodik je rekao da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan „bio spreman da podrži dogovor“ svih naroda unutar BiH.

„Turska je moćna zemlja i Erdogan je moćan predsednik. Ja sam njega obavestio o situaciji, da mi gubimo ovlašćenja, da nije dobro ni za Bošnjake da se pravi atmosfera podela, i da Hrvati imaju primedbe“, dodao je Dodik.

Komentari

Vaš komentar