Dodik: Tražiću povratak na izvorni Dejton, ili nezavisnost RS za šest meseci

Region 25. sep 202118:55 62 komentara
N1

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će tražiti odbacivanje svih odluka Visokog predstavnika za BiH i povratak na "izvorni Dejton", a u suprotnom predlaže proglašenje nezavisnosti Republike Srpske u roku od šest meseci, javlja novinska agencija Srna.

U izjavi novinarima u Kozarskoj Dubici Dodik je zahvalio opoziciji što je podržala da se održi vanredna sednica parlamenta Republike Srpske.

„Pokušaćemo da dođemo do usaglašenih stavova. Moji stavovi će biti radikalni. Tražiću da se odbiju sve odluke koje je nametnuo Visoki predstavnik, da se vratimo na izvorni Dejton i, ako to ne bude tako, u narednih šest meseci vratimo u Skupštinu i proglasimo nezavisnost“, rekao je Dodik.

Pročitajte još:

Srbima nema života na ovim prostorima ako ne budu imali nezavisnu državu, a sve što se dešava, između ostalog, i odluke Ustavnog suda BiH pokazuju da je to neophodno, izjavio je Dodik.

U četvrtak je objavljeno da je Ustavni sud BiH utvrdio da nisu u skladu sa Ustavom pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, i to u delu u kojem se navodi da su šume vlasništvo tog entiteta Bosne i Hercegovine.

„Ako Ustavni sud kaže da je praksa koju je on sam stvorio osnova za donošenje rešenja, mi nemamo ovde šta da tražimo. Oni mogu da naprave kakvu hoće praksu i to je sve podvala Srbima od EU i Amerike kako treba da poštujemo Ustavni sud i BiH“, rekao je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici.

Dodik je istakao da je na sceni pokušaj otimanja svega što je u nadležnosti Republike Srpske, ali je ukazao da to traje godinama.

On je naveo da u prvoj fazi Republika Srpska treba da odbaci sve što je nametnuto od visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, uz ocenu da „nigde na svetu ne postoji ustavni sud koji se bavi problematikom vlasništva i nadležnostima“.

„Republika Srpska će u prvoj fazi povući i poništiti sve, povućićemo našu saglasnost sa ranije datih sporazuma kao što je sporazum o vojsci i indirektnim porezima. U roku od tri, četiri ili pet meseci, to je moj predlog i nadam se da će biti podržan, treba da formiramo našu vojsku i izađemo iz koncepta koji se zove Oružane snage, zabranimo sudu i tužilaštvu da deluje na prostoru Srpske i pravosuđe stavimo u ingerenciju parlamenta Srpske“, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da Ustavni sud, kao ni Parlamentarna skupština BiH, nemaju nikakve nadležnosti nad šumama i da to nigde ne piše u Dejtonskom sporazumu.

Napomenuo je da Ustavni sud treba da donosi odluke u skladu sa Ustavom, a ne u skladu sa praksom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare