Dodik: U BiH uspostaviti vojnu strukturu u kojoj niko ne može da dominira

Region 16. dec 202119:115 komentara
Srna

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se u BiH mora uspostaviti vojna struktura u kojoj niko ne može da dominira, već da sva tri naroda budu jednako zastupljena i kada je reč o vojničkom sastavu i u pogledu komande.

„Sada imamo situaciju da značajan procenat Hrvata ne želi da ide i ne može da popuni kvote koje pripadaju Hrvatima, Srbi isto tako. Doći ćemo u poziciju da će neko u nekom trenutku isforsirati da to popune Bošnjaci, što nije dobro“, rekao je Dodik novinarima u Mostaru.

Povezane vesti

Dodik je istakao da je primarno za to da se BiH demilitarizuje, da traži da se napravi mehanizam u kojem niko neće izgubiti, jer ne želi da na kraju puta gleda muslimansku vojsku.

„Nudim da se broj sastava Oružanih snaga utvrdi na pet hiljada, da se jasno odredi broj pripadnika Srba, Hrvata i Bošnjaka, da oni to popune, da se uspostavi ta struktura, onda ne treba Vojska Republike Srpske“, rekao je Dodik.

Ako Bošnjaci žele ovu BiH, prema rečima Dodika, moraju da razgovaraju sa Srbima i Hrvatima, a izrazio je i želju da se ovo reši, ali ne po volji da to bude centralizovana bošnjačka ili neka druga zemlja, već da bude ravnopravnost svih konstitutivnih naroda.

„Sve naše politike smo jasno definisali, one se neće promeniti, sva ta arogantna sila koja ide s druge strane ne pomaže, nego odmaže“, istakao je Dodik.

Podsetio je da stranci od BiH održavaju koloniju 25 godina, te kako nije tačno da je sada najveća kriza jer je BiH stalno u krizi.

„Nemamo nameru da odustanemo od naših interesa i ciljeva, u dobru nameru odavno ne računamo“, rekao je Dodik.

Na kraju će bošnjačka politička elita biti kriva

Bez namere da licitira ko je krivac, a ko je nešto doprineo, Dodik smatra da će bošnjačka politička elita na kraju biti ta koja je kriva zato što nije uvažila legitimne zahteve hrvatskog naroda za adekvatno predstavljanje, jer nije i neće da poštuje Ustav BiH već se arogantno i ignorantski odnosi prema svim primedbama.

On je podsjetio na odluku Ustavnog suda BiH da neki pripadnici Oružanih snaga mogu da nose brade. „U takvim strukturama ne možemo da budemo prisutni“, dodao je.

Dodik je rekao da je bolno sedeti sa Bakirom Izetbegovićem iščekujući da se nešto reši, a ničega nema, te naglasio kako je u BiH mnogo toga nerešenog.

Ukazao je da je sva obaveštajna struktura usmerena da prati političke predstavnike Srba i Hrvata i da ih pakuje u neke pravosudne procese, a od nas se očekuje da idemo zavezanih očiju.

„Ništa nije u redu, ako nekome valja, neka uživa u tome“, rekao je Dodik i ukazao kako direktor OBA ima dve diplome, a da nijednu ne pokazuje, dok zakon kaže da je samo dovoljna jedna, a on nije pokazao nijednu.

Komentari

Vaš komentar