Dodik: U Briselu neću potpisati nikakvu zajedničku izjavu o osudi ruske agresije

Region 10. jun 202217:35 > 18:198 komentara
REUTERS/Dado Ruvic

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da neće prihvatiti zajedničku izjavu predsednika političkih stranaka iz BiH u Briselu, ako se u njoj bude nalazila osuda ruske agresije na Ukrajinu.

„Lepo ću im to reći u nedelju u Briselu. Traže da se mnoge stvari istaknu u rezoluciji, a jedna od njih je da mi osuđujemo agresiju Rusije na Ukrajinu. Verujem da postoji konsenzus nas iz Republike Srpske i da ćemo reći da osuđujemo rat, a ne da kvalifikujemo šta je agresija, a šta ne“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ocenio da međunarodna zajednica „unosi ozbiljan nered u BiH i ne može rešiti mnoge stvari, pa onda poziva političare iz BiH u Brisel“.

Dodik je kazao da će putovati u Brisel, ali da ne zna šta je ideja organizatora za taj sastanak.

„Oni ne žele da nas puste da sami pokušamo nešto da dogovorimo. Na kraju krajeva, ovde je situacija stabilna i mirna“, ocenio je srpski član Predsedništva, koji je i lider vladajućeg saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Ranije je najavljeno da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao lidere parlamentarnih stranaka iz Bosne i Hercegovine na sastanak u Briselu.

Sastanak je planiran za nedelju, 12. jun, a glavna tema razgovora će biti evropski put BiH, odnosno kako napredovati na tom planu i naći rešenja za smanjenje političkih tenzija pogotovo među strankama, s ciljem postizanja funkcionalnosti i stabilnosti BiH.

Komentari

Vaš komentar