Dodik: Unipolarni svet propada, a Kina postaje stub multipolarnog sveta

Region 04. avg 202216:33 17 komentara
Milorad Dodik
N1/arhiva

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da unipolarni svet propada, da postoji multipolarni svet i da je Kina, nesumnjivo, jedan od stubova multipolarnog sveta i ono što je ona do sada pokazivala daje poverenje u njeno međunarodno prisustvo.

„Taj koncept zajedničke budućnosti čovečanstva, kako ga je promovisao predsednik Si Đinping, pokazuje da Kina ima sposobnost da sprovodi svoje programe i ona ne odustaje od toga. Taj koncept, u suštini, sve više se prihvata u svetu i jasno je da se Kina uvek rukovodila primarno poštovanjem međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih zemalja“, naglasio je Dodik u izjavi za kinesku centralnu Radio-televiziju CCTV povodom tajvanskog pitanja.

Pročitajte još

On je rekao da je Kina zemlja koja nikada nije kalkulisala i primenjivala različite principe na iste situacije u svetu i da bi nesumnjivo trebalo očekivati da će Peking u budućnosti igrati značajniju ulogu u svetu.

„Ne zato da li ona to hoće ili neće, već jednostavno zato što je danas svet u značajnom haosu i deluje da je Kina jedina stabilna“, istakao je Dodik.