Dodik za ruske medije: Čekam Trampa i mogućnost da RS proglasi nezavisnost

Region 26. feb 202411:05 29 komentara
TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik izjavio je da očekuje da bi pobeda Donalda Trampa na predstojećim američkim predsedničkim izborima mogla da otvori vrata proglašenju nezavisnosti Republike Srpske, dodajući da vlasti tog entiteta nisu odustale od takvog cilja uprkos upozorenjima Zapada.

U intervjuu kojeg je u ponedeljak na svojim mrežnim stranicama objavio ruski provladin list „Izvestija“, Dodik je kazao kako „BiH nestaje“ pa će RS zato tražiti načine da učvrsti svoju samostalnost.

„Čekamo neke velike sile da kažu da (srpski) narod ima pravo na samoopredeljenje. Nikada nismo odustali od potrebe da jačamo našu Republiku Srpsku“, kazao je Dodik dodajući da taj entitet neće propustiti priliku da zaštiti svoj status „na miran način“.

„Na primer, ako se dogodi da Donald Tramp pobedi na američkim predsedničkim izborima, mogu se pojaviti određeni uslovi da se to dogodi. Još uvek može da bude. Mislim da je pogrešno reći da se to nikada neće dogoditi“, kazao je Dodik, koji je prošle nedelje boravio u Tatarstanu i tamo se sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom s kojim je, kako je sam tvrdio, sat vremena razgovarao iza zatvorenih vrata.

Na pitanje „Izvestije“ da li je referendum o nezavisnosti RS moguć već ove godine, Dodik je odgovorio konstatacijom da će se to tek videti, a komentarišući mogućnost da se taj entitet po proglašenju nezavisnosti od BiH priključi Srbiji pojašnjavao je da on to posmatra kao pravo na ujedinjenje svih Srba po modelu po kojem su se ujedinile Istočna i Zapadna Nemačka.

U intervjuu, objavljenom tačno dve godine otkako je Rusija pokrenula osvajački rat protiv Ukrajine, Dodik je otvoreno branio politiku Moskve i zagovarao nastavak pohoda na Ukrajinu uključujući tu tvrdnju da Rusija ima sva prava na Krim „koji nikada nije bio ukrajinski“.

„Verujem da Rusija ne bi trebalo da ostavi ovo pitanje nedovršenim. Ako ostanu nedovršena pitanja u koja zapadne sile nastave da se mešaju, pozicija Rusije će oslabiti. Ako se reše sva pitanja u strateški važnim područjima, to će dati snagu i Rusiji i celom svetu“, izjavio je Dodik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare