Dodik zatražio deportaciju visokog predstavnika Šmita

Region 08. jun 202218:58 > 20:292 komentara
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zatražio je u sredu da se kao stranac deportuje visoki međunarodni predstavnik Kristijan Šmit jer ruši ustavni poredak zemlje. Takav predlog odbacile su Dodikove kolege Džaferović i Željko Komšić.

„Ja sam smatrao da Predsedništvo treba da potvrdi da BiH nema visokog predstavnika jer on nije imenovan rezolucijom Saveta bezbednosti, a sve njegove radnje su ništavne, primereno je i da se uklone iz BiH po proceduri predviđenoj za strance koji narušavaju ustavni poredak u BiH“, rekao je Dodik.

On je dodao da tu njegovu inicijativu nisu prihvatila druga dva člana Predsedništva.

Dodik osporava legalnost izbora Šmita za visokog međunarodnog predstavnika u BiH budući ga nije potvrdio Savet bezbednosti BiH što je bila praksa s imenovanjem Šmitovih prethodnika.

Dodik je dodao da Kancelariju visokog međunarodnog predstavnika u BiH treba zatvoriti, a osporio je i jučerašnju odluku kojom je nametnuo finansiranje izbora.

Na sednici Predsedništva BiH, koja jer održana tokom dana, podržao je dokument budžeta institucija BiH u kojem je i odluka o finansiranju izbora.

Pošto se našao pod optužbama dela opozicije zbog toga što je podržao i Šmitovu odluku o izdvajanju novca za izbore, Dodik je sve opovrgnuo navodeći da je ustvari prihvaćen njegov predlog koji se poklapa s iznosom novca od 6,3 miliona evra za izborni proces.

Dodik stavio veto na sporazum o trgovini BiH sa Velikom Britanijom

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je na sednici tog tela pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa kako bi blokirao sporazum o trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom.

Dodik je novinarima posle sednice Predsedništva rekao da se pozvao na vitalni nacionalni interes, odnosno faktički uložio veto, jer je taj sporazum štetan za BiH.

„Imam osećaj da sporazum stavlja BiH u podređen položaj i u tom pogledu, pošto je drugi put na odlučivanju, ja sam glasao protiv i potegao vitalni nacionalni interes“, kazao je Dodik.

Prema proceduri, ako srpski član Predsedništva pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa sporno pitanje se šalje Narodnoj skupštini Republike Srpske, gde je za blokadu sporazuma neophodna dvotrećinska većina.

Dodik je ocenio da će Narodna skupština RS odbaciti sporazum o trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom, navodeći da taj entitet BiH „ne doživaljava Veliku Britaniju kao prijatelja, jer postoje opravdane sumnje da ponudjeni sporazum ne tretira subjekte ravnopravno“.

Komentari

Vaš komentar