Dodik: Zlonamernici šire priče o mogućem ratu u BiH

Region 17. okt 202118:1823 komentara
Milorad Dodik
Izvor: Srna

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da samo zlonamerni izmišljaju priču da će se u BiH zaratiti i da nema razloga za brigu iako ona nikada nije bila stabilna. Najavio je da bi posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske trebalo da bude održana 26. oktobra, do kada će biti pripremljeni svi zakoni koji definišu poništavanje saglasnosti RS na formiranje zajedničkih institucija BiH, čije postojanje nije bilo definisano Dejtonskim sporazumom.

„Republika Srpska će do 20. oktobra imati uređene sve zakone, 25. ćemo izaći s tim i 26. zakazati sednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja će doneti zaključke i zakone i postaviti novi, odnosno stari ustavni sistem“, rekao je Dodik na Jahorni.

On je naglasio da će Republika Srpska „vratiti svoja ovlašćenja koja joj po Ustavu pripadaju“.

„Ako je Ustav BiH bio dovoljna garancija Srbima da prihvate i odreknu se nezavisne Republike Srpske koju smo imali, da bi bili u aranžmanu koji se zove Ustav BiH, zašto onda ne bi taj isti ustav sada poslužio kao osnova da se rešimo nezakonitosti i neustavnog ponašanja“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, sva priča je o tome, a ono što je u međuvremenu rađeno je „neuspeli eksperiment“.

„Srpska ne pravi projekat odvajanja“

„Samo zlonamerni pokušavaju da ovde naprave još više zla. Niko ovde ne potencira nikakav sukob i rat“, rekao je Dodik.

On je ponovio da će vlast u Republici Srpskoj sve učiniti na legitiman i potpuno zakonit i ustavan način.

„Očigledno je da ovi iz federalnog Sarajeva pokušavaju da nametnu tu percepciju o sukobima. Nema bojazni od toga. Jahorina će živeti u miru, i Republika Srpska i cela BiH“, rekao je Dodik, odgovarajući na novinarsko pitanje da li politička situacija i bojazan od rata mogu uticati na dolazak turista.

On je rekao i da svi koji krše zakone i Ustav BiH treba da odgovaraju.

Dodik je naglasio da vlast u Republici Srpskoj ne želi nikakvu destabilizaciju, da Srpska ne pravi projekat odvajanja, odnosno secesije, nego se ponaša ustavno.

„Donosićemo samo propise koji su u skladu sa Ustavom i koji su Republici Srpskoj dati u nadležnost. Nećemo dirati one koje su date BiH, ali ne želimo da imamo nasilje visokog predstavnika koje je vidljivo, da imate nekog ko se predstavlja visokim predstavnikom“, rekao je Dodik.

„I ja bih otišao u Nemačku i rekao da sam visoki predstavnik“

On je ponovio da visoki predstavnik nije doveden posredstvom Saveta bezbednosti UN.

„Pošaljete ga ovde da on sam dođe i najavi se. Lepa je ta moć i ja bih otišao u Nemačku i rekao da sam visoki predstavnik, ali, eto, ne mogu. Isto tako neće moći ni on ovde. To, međutim, nisu stvari koje izazivaju rat, nego politička reagovanja. Mi smo već reagovali na to pitanje“, podsetio je Dodik.

On je napomenuo da svakom treba biti jasno da pitanja treba da se rešavaju politički, ali je napomenuo da je ovaj region, pogotovo BiH, uvek uzavrela i da neko pokušava da doda veću temperaturu nego što zaista jeste.

Komentari

Vaš komentar