Dok Dodik razmišlja o povratku u institucije, Šmit ne isključuje nove sankcije

Region 16. jan 202219:365 komentara

Nakon američkih sankcija, stvari se, čini se, pomeraju sa mrtve tačke. O povratku u institucije razmišlja lider SNSD-a, ali, prvo će kaže Milorad Dodik u Narodnu skupštinu. U Skupštini će po odgovore na kako ga naziva,"čudnovati" Zakon o agenciji za lekove RS, i Visoki predstavnik. Kristijan Šmit nije isključio ni nove sankcije, ni bonska ovlaštenja. Za to vreme posledice američkih sankcija već oseća Alternativna televizija.

Šekspirova drama “Kralj Lir”, poslužila je Visokom predstavniku Kristijanu Šmitu da u poslednjem intervjuu pošalje političke poruke, o novim sankcijama, bonskim ovlašćenjima, planovima.

Povezane vesti

„Šta planiram da uradim, uradiću pre nego što ću pričati o tome“, rekao je Kristijan Šmit.

Šmit kaže da čeka da vidi šta će da se dogodi, da li će se deblokirati državna vlast, povući Zakon o lekovima RS. A „ako se ništa ne bude dogodilo, onda će se nešto dogoditi”, zagonetno kaže Visoki predstavnik kojeg i dalje ne priznaju u Republici Srpskoj.

„Kad je reč o Dodiku, meni ne treba njegovo priznanje. Nisam ja baš do te mere za njega beznačajan. Ja sam Dodiku rekao ako želi možemo pričati i na Fidžiju, nije ovo igra, nije ovo vrtić, reč je o miru i blagostanju u ovoj zemlji“, dodao je on.

Respekt iskazuje Vučiću, jer je kaže Dodika stavio “pod pritisak”. Šmit dodaje da su bonska ovlašćenja tu, da ne znače samo skidanje nekoga sa vlasti.

Akcentuje i kontrolu javnih sredstava.

A baš zbog toga pod sankcijama se našla Alternativna televizija, kojoj je „Jutjub“ već ugasio nalog.

Ovaj medij od osnivanja slovio je za nezavisni, ali se nakon promene vlasničke strukture 2018. godine, povezuje sa porodicom Dodik.

„To je besmisleno“, odgovara menadžment, a sve vide kao napad na slobodu medija.

„Svaka neočekivana situacija, pogotovo izazvana ovakvim presedanom i skandaloznim pokušajem gušenja i gašenja jednog medija, jeste problem. Već ranije smo odbacili sve besmislene navode o povezanosti sa porodicom Dodik. Posebno sam zatečen izjavama američkog ambasadora u BiH da mi nismo sankcionisani kao medijska kompanija“, napomenuo je direktor ATV-a Srđan Kevac.

Američki ambasador je precizirao da su sankcije usledile zbog veza sa Miloradom Dodikom.

„Koruptivni poslovni subjekt koji kontroliše Dodik i njegova porodica. Dodik je usmeravao javne tendere ka svojoj deci, odnosno ka ATV-u. Sankcije nisu osuda novinara, nego osuda koruptivnog poslovanja”, stav je američkog ambasadora Erika Nelsona.

Sankcije SAD-a u Republici Srpskoj tumače se dvojako.

„Taman više nismo bili loši momci, sada smo ponovo loši momci zahvaljujući Miloradu Dodiku. Ko od ovoga ima koristi, samo Milorad Dodik kojem će ovo pomoći da mnogo bolje prođe na izborima u oktobru, ako ih bude ove godine, nego što bi inače prošao-zahvaljujući kriminalu i korupciji“, kaže Željko Raljić, glavni i odgovorni urednik banjalučkog portala „Istinito“.

„SNSD i Milorad Dodik su stvorili sada jednu situaciju u kojoj, šta god sada da se desi to na neki način njima ide na ruku“, smatra novinarka Milkica Milojević.

„SAD su stvorili situaciju da gde god ne mogu da postignu nešto demokratijom, oni uvode sankcije, stvaranjem pritisak spovode svoje politike“, ocenjuje politički analitičar Aleksandar Zobenica.

Prema nepotvrđenim informacijama OFAC—ova lista biće proširena, a sankcije bi pojedincima i firmama mogle uvesti i neke evropske zemlje. Pojedine banke u Bosni i Hercegovini, već razmišljaju na koji način se postaviti prema subjektima sa crne liste. Opciju gašenja računa naglas niko ne izgovara.

Komentari

Vaš komentar