„Dok smo gledali zasedanje UN o Srebrenici, odobreno iskopavanje litijuma“: Aktivisti pokrenuli buru na mrežama

Region 25. maj 202419:08 57 komentara
N1 - Screenshot Tiktok@kartonrevolucija

Dva mladića iz pokreta "Karton revolucija" iz BiH aktivni su i popularni na društvenim mrežama i u svojim videima se kritički odnose prema dešavanjima u BiH i regionu. U svom poslednjem videu osvrnuli su se na odbacivanje predloga za zabranu rudnika litijuma kod Tuzle.

„Dok smo svi mi na svim televizijama i portalima gledali zasedanje iz Ujedinjenih nacija, u identično vreme, u pozadini, daleko od očiju javnosti, zasedala je Narodna skupština Republike Srpske. I pazite dobro, u isto vreme dok je bilo u UN-u, oni su odbili rezoluciju kojom se traži zabrana otvaranja rudnika litijuma između Tuzle i Lopara“, kazali su u videu.

POVEZANE VESTI

Kako kažu, dok se „narod svađao oko prošlosti i pušio izmišljenu priču o genocidnom narodu“, u pozadini, u isto vreme je izglasan „kraj za Lopare, Tuzlu, Bijeljinu, Brčko i čitav region“.

Narodna skupština Republike Srpske je za otvaranje rudnika litijuma, konstatuju.

„Vlasti u Federaciji već rade na izmeštanju rudnika soli dalje od rudnika litijuma, Mađarska već ima spremne fabrike, Kina resurse, Evropa i svet klijente, a nama ostaju samo grobna mesta, posmrtnice. Jednog dana sećaćemo se naše Majevice, Lopara, Tuzle, Bijeljine i ostalih okolnih gradova“, upozoravaju ovi momci.

I dodaju:

„Mi možda nemamo tu moć da smo u parlamentima i da možemo sve zaustaviti, ali jedini imamo moć i hrabrost da kažemo da kad kraj dođe za naše šume, izvore i gradove, niko ne može reći da nije znao. Znali smo i puštali smo da nas prave budalama… A sada možete da se nastavite da svađate“, kažu ovi momci.

@kartonrevolucija Šta nam je svima promaklo dok je trajalo glasanje u UN-u? Obavezno poslušajte i podijelite ovaj video. #bosnaihercegovina #kartonrevolucija #anticorruption #litijum #airpolution ♬ original sound – Karton revolucija

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare