Dozvoljene svadbe u Makedoniji – nema grljenja, rukovanja i muzike „na uvo“

Region 02. jun 202117:222 komentara
Izvor: pixabay.com

Na svadbama, zabavama i proslavama u Severnoj Makedoniji moraće da se meri temperatura zvanica pri dolasku, a zabranjeno je rukovanje, grljenje ili bilo koji drugi fizički kontakt, objavila je Vlada u Skoplju.

U Severnoj Makedoniji je u okviru olakšavanja restriktivnih antikovid-mera od juče ponovo dozvoljeno organizovanje svadbi, drugih proslava i veselja napolju, odnosno na letnjim terasama, ali s najviše 100 gostiju i ne više od 50 odsto popunjenosti kapaciteta prostora.

Svadbe i druge proslave će morati da budu oirganizovane po juče donetom protokolu kojim su, rekao je porptarol Vlade Muamet Hodža, „utvrdjene standardne procedure na koji način če se odvijati“.

„Standardna procedura koja je već uspostavljena je da se na ulazu obavezno koristi sredstvo za dezinfekciju i da se meri temperatura. Prostor letnje terase treba da je otvoren s tri strane, a zabranjeno je rukovanje, grljenje ili bilo koji drugi vid fizičkog kontakta sa gostima“, rekoao je Hodža.

Po njegovim rečima, muzika, odnosno angažovanje estradnih umetnika, dozvoljeno je samo prilikom organizovanja svadbi, ali muzičari moraju biti udaljeni bar pet metara od najbližih stolova, i ne smeju da se kreću i pevaju među gostima.

„Dozvoljeno je igranje na podijumu uz bezbedan prostor od četiri kvadratna metra po osobi, i uz poštovanje preporuka za distancu“, rekao je portparol Vlade i dodao da u slučaju da gosti ulaze unutra, moraju obavezno da koriste maske.

Uz to, ukazao je, organizator proslave prema protokolu ima obavezu da menadžeru ugostiteljskog objekta dostavi spisak gostiju, a on ima obavezu da evidentira svakog gosta.

„Organizator ima obavezu i da obavesti sve goste o preporukama protokola. Menadžer ugostiteljskog objekta je dužan da registruje i prijavi proslavu Ugostiteljskoj komori“, rekao je Hodža novinarima.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar