DPS najavljuje rušenje Vlade, Krivokapić kaže da se Crna Gora udaljava od EU

Region 03. avg 202210:58 > 12:4835 komentara
N1

Demokratska partija socijalista (DPS) najavila je da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore. Iz te partije su na svom Tviter nalogu naveli da je inicijativa otvorena za sve one koji smatraju da se Vlada neodgovorno odnosi prema nacionalnim interesima Crne Gore. Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić kritikovao je potpisivanje Temeljnog ugovora i na sednici Vlade poručio da je ovo dan koji je Crnu Goru udaljio od Evropske unije.

Pročitajte još:

„Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore biće suspendovan odmah nakon izbora nove Vlade“, istakli su iz DPS-a.

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je danas u Podgorici.

Krivokapić: Udaljavanje Crne Gore od EU

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić kritikovao je potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i na sednici Vlade poručio da je ovo dan koji je Crnu Goru udaljio od Evropske unije.

„Mnogo toga je urađeno u ovoj državi na prevaru. Ovo je dan koji nas je udaljio od EU. Postoje sankcije za pogreške i uspehe. Predsedniče Vlade, ovo nije bio ni lep ni primeren dan. Nemate vi pravo ništa da ratifikujete, više nego moja baba“, poručio je Krivokapić premijeru Dritanu Abazaoviću, a prenosi portal Vijesti.

On je citirajući interni dokument iz Brisela rekao da je zbog Temeljnog ugovora izveštaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu prilično negativan i da u briselskim krugovima ne postoji razumevanje zbog čega se u ključnom momentu za proces evropskih integracija za Crnu Goru fokus stavlja na taj dokument.

„Ovakav odnos prema istorijskoj šansi je jedan od razloga zbog kojeg trenutni Nacrt izveštaja Evropske komisije Crnoj Gori za 2022. godinu je prilično negativan“, rekao je Krivokapić.

Premijer Dritan Abazović rekao je da je tužan dan za sve one koji žele da žive u prošlosti, a lep za one koji žele da teme iz prošlosti zatvore na demokratski način.
„Žao mi je ako pripadate prvoj kategoriji. Ali po formatu i znanju, pripadate drugoj kategoriji“, rekao je Abazović.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije stigao je u sredu ujutru u Podgoricu bez ikakve ranije najave.

Predsednik DPS-a Milo Đukanović je prošle nedelje u intervjuu za N1 najavio da će crnogorska vlada pasti ukoliko Abazović potpiše Temeljni ugovor.

On i crnogorski premijer Dritan Abazović održali su sredinom jula konsultacije na kojima je bilo dogovoreno da se još jednom preispita ustavnost Temeljnog ugovora sa SPC.

Komentari

Vaš komentar